راهنمای جستجو در منابع کتابخانه

راهنمای جستجو در منابع کتابخانه

 

 

مقدمه :

رشته کتابداری به دلیل سر و کار داشتن با اطلاعات فراوان و افزایش روز افزون اطلاعات ، همواره نیازمند استفاده از کامپیوتر و نرم افزارهای مربوط به آن است. این نرم افزارها می توانند عملیات ذخیره،بازیابی، جستجو، ویرایش و ... برروی اطلاعات کتابها و مدارک موجود در کتابخانه را براحتی انجام دهند . با وجود سیستمهای کامپیوتری در کتابخانه ها است که می توان صحبت از کتابخانه الکترونیکی، مجازی،و کتب الکترونیکی و ... کرد.

در واقع نرم افزار کتابخانه ای، نرم افزاری است که برای ذخیره و بازیابی اطلاعات مدارک موجود  و انجام امور مربوط  به کتابداری ، از جمله جستجوی اطلاعات، میز امانت، تولید انواع گزارشات تخصصی مانند کارت مادر، کارتهای موضوعی، کارت عنوان، و دیگر شناسه ها، برچسب عطف و ... ایجاد شده است.

بنابراین با استفاده از این نرم افزار اولا" دسترسی به اطلاعات با سرعت بیشتری انجام می پذیرد، ثانیا" بسیاری  از امور کتابخانه  با دقت و کارایی بیشتر و هزینه کمتر انجام خواهد شد.

  لازم به ذکر است کتابخانه دانشکده پزشکی نیز مجهز به این نرم افزار می باشد. هم اکنون بیش از 90 درصد منابع موجود در این کتابخانه قابل جستجو از طریق کامپیوتر در این نرم افزار میباشند. یکی از خدمات ویژه این نرم افزار این است که کاربر  در هر نقطه می تواند از طریق محیط وب به منابع این کتابخانه دسترسی داشته باشد و منبع مورد نظر خود را نیز رزرو کند.

 

راهنمای جستجو در نرم افزار کتابخانه

 

در نرم افزاری که مشاهده می کنید تمام کتب فارسی و لاتین و پایان نامه ها  و سی دی های موجود در کتابخانه قابل جستجو می باشند . شما می توانید با انتخاب گزینه مورد نظر خود بعنوان مثال در کتب فارسی مدرک مورد نظر خود را جستجو کنید.

 

روشهای جستجو منابع

برای جستجوی منابع در نوار منو نشان گر ماوس را بر روی گزینه (( جستجو )) قرار داده کلیک می کنید  فهرستی به شما نشان داده می شود که شش (6) گزینه دارد (( بانک واژگان )) ، ((جستجو پیشرفته فارسی 1)) و ((‌جستجو پیشرفته لاتین 1)) و ((جستجو پیشرفته فارسی    2)) (( جستجو پیشرفته لاتین 2 ))

 

بانک واژگان

با کلیک کردن بر روی این گزینه پنجره ای باز می شود که با انتخاب کردن نوع فیلد خود در چهار قسمت کلمات ، پدید آورندگان ، موضوعات و عناوین می توانید بدنبال مدرک خود بگردید.

 

جستجو پیشرفته فارسی

حیطه جستجوی شما در این قسمت بیشتر می باشد چنانچه اطلاعات نشر را داشته باشید یا نام نویسنده اگر شخص است در قسمت پدید آورنده (شخص) اگر یک سازمان آنراتهیه کرده در قسمت پدید آورنده ( تنالگان) وارد می کنید چنانچه عنوان یک کتاب را داشته باشید یا تنها در یک موضوع خاص بدنبال منبع می گردید با وارد کردن موضوع خود در قسمت موضوعات کلید واژه ایی و سرعنوانی می توانید به آنچه خواسته اید دسترسی پیدا کنید.

 

*یک نکته قابل ذکر است قبل از جستجو نوع مدرک خود را مشخص کنید ( کتاب فارسی ، کتاب لاتین و ... )

جستجو پیشرفته لاتین نیز تمام اطلاعات جستجوی پیشرفته فارسی را دارد و تنها در کتب لاتین جستجو می کند.

 

 

جستجوی پیشرفته فارسی 2

در این قسمت شما با پنجره متفاوتی مواجه می شوید در گزینه ای که با عنوان تعیین فیلد است ابتدا مورد جستجو خود را انتخاب کنید ( پدید آور یا عنوان و موضوع و ... ) سپس نوع مدارک خود را نیز انتخاب می کنید و کلید جستجو را کیلک می کنید . موجودی کتابخانه را در آن زمینه مورد نظرتان مشاهده خواهید کرد.

 

 

* شایان ذکر می باشد پس از اینکه تعداد جستجویتان مشخص شد در قسمت (( لیست نتیجه جستجو )) تمام اطلاعات منبع مورد نظر شما وجود دارد برای دسترسی به آن منبع در مخزن کتابخانه باید شماره راهنما و عنوان و نام نویسنده را بر روی یک کاغذ یادداشت کنید سپس به قفسه کتابها مراجعه کرده از روی شماره را هنما آن که بر روی عطف کتابها بر چسب شده است به آن دسترسی پیدا کنید. کتابدار بخش امانت راهنمای شما خواهد بود.

 

* نکته قابل  ذکر این می باشد که  تمام شماره ها ی راهنما کتب در قفسه (شماره رده) بر حسب الفبایی مرتب شده اند