فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۹ بهمن
    • 7 February
    • ٨ شعبان

 در چنین روزی در سال  276 میلادی "مانی "، اعدام شد .مانی یکی از داعیان پیامبری در ایران باستان بود و دین مانویت را برای ایرانیان مطرح کرده  بود .  علاوه بر مذهب زرتشت ،  دو مذهب عمده  در دوره ساسانیان بوده است  : مذهب مانی و مذهب‏ مزدک . ثنویت مانی خیلی صریحتر است از ثنویت زردشتی است .همچنین باید گفت  :  ثنویت مزدکی‏ همان ثنویت مانوی است با اندکی اختلاف . شهرستانی در الملل و النحل‏ ثنویت را به مانی نسبت می‏دهد نه به زردشت و مفصل درباره آن بحث می‏کند ، محققان و مستشرقان در عصر اخیر تحقیقات زیادی درباره مانی و دین او کرده اند . تقی زاده در این باره می نویسد  : . . . دین مانی بر دو اصل یعنی خیر و شر یا نور و ظلمت و سه دور یعنی‏ ماضی و حال و استقبال مبنی است . منشا کلی و اصلی وجود و در واقع خدای‏ بزرگ دوتاست ، که یکی را نور و دیگری را ظلمت می‏نامیم . در منابع‏ ایرانی این دو اصل را " دو بن " نامیده‏اند در بدو امر یعنی در ازل و قبل از حدوث خلقت و دنیا این دو اصل جدا و مستقل و منفک از هم بودند که آن دو را مانویان ماضی می‏نامند ، قلمرو نور در بالا و منبسط به شمال و مشرق و مغرب بوده و مقر ظلمت در پایین و ممتد در جهت جنوب بود ، و اگر چه با هم ، هم حدود بودند ، سرحد فاصلی داشتند و تماسی در کار نبود . بنابر بعضی بیانات از قسمت جنوبی فضا نیز یک ثلث متعلق‏ به نور بوده و لذا وسعت قلمرو نور پنج برابر قلمرو ظلمت بود هر یک از این دو اصل در قلمرو خود ساکن و آرام قرار داشتند . عالم نور دارای تمام‏ صفات خوب بود و نظم و صلح و فهم و سعادت و سازش در آنجا حاکم بود ، ولی در عالم ظلمت اغتشاش و بی نظمی و کثافت مستولی بود . گاهی این دو اصل را به عنوان دو درخت نامیده‏اند : یکی را درخت حیات و دیگری را درخت مرگ در قلمرو نور .پدر عظمت حکمران است و در قلمرو ظلمت پادشاه‏ تاریکی . قلمرو نور از پنج ناحیه و مسکن به وجود آمده که پنج عضو اصلی  یعنی هوش و فکر و تامل و اراده و ائون های بی شمار ( موجودات جاوید و مظاهر خدا ) در آن ساکن هستند . قلمرو ظلمت هم از پنج طبقه روی همدیگر به وجود آمده که از بالا به پایین عبارت است از دود پایه و آتش بلعنده‏ و باد مخرب و آب لجنی و ظلمات .( مطهری ، مرتضی  ، خدمات متقابل اسلام وایران ص 241 )


در چنین روزی در سال  1862میلادی  پروفسور اِدوارد براون  ادیب و مستشرق انگلیسی به دنیا آمد .تحصیلات عالیه در طب و السنه شرقیه ( زبانهای شرقی) را در دانشگاه کمبریج به پایان برد .  اما هیچ وقت به طبابت نپرداخت . سال 1888 میلادی سفری به ایران نمود و بعد از آن به سمت دانشیاری رشته زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه کمبریج منسوب شد . در سال 1902 به استادی زبان عربی برگزیده شد و تا پایان عمر خدمت گزاری صدیق و دوست داری امین برای ادب و عاشقی با صداقت برای ایران بود ، و باقلم و قدم در این راه سعی نمود . وی بیشتر عمر خود را به مطالعه کتب فارسی و معاشرت با دوستان ایرانی صرف کرد . براون به کارهای سیاسی و اجتماعی نیز توجه داشت و ایرانیان فراری در دوره مشروطه را گرد هم  جمع کرد و انجمنی به نام « انجمن ایران» تشکیل داد  و به پشتیبانی از مشروطه خواهان بر خواست و با سخنرانی ها و مقالات موثرش مدافع استقلال و حامی حقوق ملت ایران شد . « شرح مختصری از وقایع ایران»،« انقلاب ایران»،« بحران ایران در دسامبر 1911» ،« مطبوعات و شعر جدید ایران»،« حکومت وحشت در تبریز» آثاری است که در این باب تالیف کرده است . پر ارزش ترین کار های برون تحقیقات ادبي او در زبان فارسی، و مهمترین آنها " تاریخ ادبیات ایران" است که حاصل 30 سال کوشش تحقیقی و مطالعه وی  است .این اثر با ارزش در چهار جلد به زبان انگلیسی منتشر ،که جلد اول توسط " علی پاشا صالح"، جلد دوم توسط " فتح الله مجتبایی " و " غلامحسین صدری افشار" ، جلد سوم به همت " علی اصغر خان حکمت" و جلد چهارم به کوشش " رشید یاسمی"  به زبان فارسی ترجمه شد . از دیگر کارهای این مستشرق ایران دوست  می توان تصحیح« تذکره دولت شاه سمرقندی »، « لباب الالباب» عوفی و ترجمه آثاری چون « چهار مقاله عروضی»،« تاریخ گزیده» ،« تاریخ طبرستان »   را به زبان انگلیسی نام برد .  پرفسور ادوارد برون در 5 ژانویه 1926 ( 15 دی ) در سن 64 سالگی دار فانی را وداع گفت.


در چنین روزی در سال 1965 میلادی آمریکا به طور گسترده ای ویتنام شمالی را مورد حمله هوایی خود قرار داد .


 در چنین روزی در سال 1974 میلادی گرانادا  از انگلستان مستقل شد . به همین مناسبت این روز به عنوان روز ملی این کشور گرامی داشته می شود .


در چنین روزی در سال 1999 میلادی ملک حسین پادشاه اردن در گذشت . پس از ملک حسین پسرش ملک عبدالله به جای او نشست .


حزب کارگر در انگلستان در چنین روزی در سال 1900 میلادی تاسیس شد . حزب کارگراز کارگرانی تشکیل یافته بود که در درون جنبش کارگری سال ها به فعالیت ضد سرمایه داری مشغول بودند . آنهابا اندیشه های سوسیالیستی  آشنایی داشتند و با هدف اسنقلال تشکل  کارگری دست به تاسیس چنین حزبی زدند . امروزه حزب کارگر به عنوان یکی از احزاب فعال انگلستان همواره در برابر حزب محافظه کار که راست گرا است در انتخابات رقابت می کند . 

در چنین روزی در سال 1978 میلادی ،   ارتش اتیوپی با حمله به کشور سومالی ، صحرای  اوگادن  را به تسخیر خویش در آورد .


در چنین روزی در سال  1867 میلادی نخستین  مجلس عمومی در آلمان به ابتکار بیسمارک تشکیل شد .


در چنین روزی د ر سال 1940 میلادی ،   انگلستان راه آهن سراسری این کشور را ملی اعلام کرد .


چارلز دیکنز در چنین روزی در سال  1812 در  پرتسموت انگلستان دیده به جهان گشود.
وی به علت فقر مالی نتوانست تحصیلات خود را ادامه دهد و به همین دلیل از همان اوان کودکی مشغول به کار شد . این امر و لمس فقر در آثار بعدی او به خوبی نمایان است . وی در دوره ای که در یک محضر اسناد رسمی مشغول به کار شده بود به مطالعه علاقمند شد و در همین دوره با انجام تمرینات فراوان در حوزه ادبیات به سوی نوشتن مطلب برای روزنامه ها روی آورد . او در سال 1835 میلادی نخستین اثر خود را با نام  «طرح بز» روانه بازار نشر کرد . پس از آن بود که وی با الهام از فقر مردم به نگارش کتاب های دیگری مشغول شد که از میان آنها می توان به شاهکار وی با نام  «الیورتویست» اشاره کرد .  «ماجرای نیکلا نیکل بی» ،  «یادداشت های آمریکایی» ، «دیوید کاپرفیلد»، «سرود کریسمس»، « آرزوهای بزرگ »و...از جمله مهمترین آثار اویند .وی در نهم ژوئن 1870 چشم از جهان فرو بست .


در چنین روزی در سال 1893 میلادی الیشا گری ماشین تلوتو گراف یا دو رنگار خود کار  را اختراع کرد . این ماشین خود به خود نوشته ها ی خطی را به اسنادنوشته  تبدیل می کرد .


در چنین روزی در سال 1904 میلادی بر اثر یک آتش سوزی گسترده در آمریکا ، در حدود سی ساعت بیش از هزار و پانصد ساختمان تخریب شدند .


در چنین روزی در سال 1922 میلادی دی ویت و لیلا آچسون برای نخستین بار پیشنهاد کردند که نشریه ریدرز دایجست بیش از پنج هزار نسخه منتشر گردد . نشریه ریدرز دایجست یکی از پر طرفدارترین نشریات عامه پسند در سراسر جهان است . این نشریه به زبانهای زنده دنیا منتشر می شود .


در چنین روزی در سال 1944 میلادی و در طول جنگ جهانی دوم ،  آلمانها در یک حمله تعرضی متقابل  ،  منطقه آنزیوی ایتالیا را به تسخیر خویش در آوردند  .


 در چنین روزی در سال 1764 میلادی آن  رادکلیف نویسنده عصر گوتیک به دنیا آمد . "رازهای اودولفو " عنوان مهمترین اثر اوست .


اولر فیزیولوژیست و پزشک مشهور سوئدی  در چنین روزی در سال  1905 میلادی به دنیا آمد . وی در سال 1970 میلادی جایزه نوبل طب را از آن خود کرد .


در چنین روزی در سال 1613 میلادی میخاییل رومانف شازندهمین  سزار روسیه شد .


در چنین روزی در سال 1639 دانشگاه فرانسه ( آکادمی فرانسه ) تحریر نخستین فرهنگ زبان فرانسه را در این کشور آغاز کرد .


در چنین روزی در سال 1792 میلادی اطریش و پروس قرار داد ضد فرانسوی امضا کردند .


در چنین روزی در سال 1831 میلادی بلژیک صاحب قانون اساسی شد .


در چنین روزی در سال 1959 میلادی فیدل کاسترو ،  اصول قانون اساسی جدید کوبا را برشمرد  .


در چنین روزی در سال 1357 ه ش میلیونها نفر  با انجام راهپیمایی های گسترده و اجتماع در سراسر کشوربه دولت بازرگان منتخب امام خمینی زعیم عالیقدر انقلاب رای موافق دادند .  از نخستین ساعات بامداد در تهران و شهرستانها طرفداران حضرت آیت الله العظمی خمینی برای تایید حکومت انقلابی به نخست وزیری مهندس مهدی بازرگان درراه پیمایی شرکت جستند و با شعارهای گوناگون یکبار دیگر راه امام را تایید کردند .    راهپیمایان درپایان در قطعنامه ای خواستار حمایت همه جانبه گروهها از دولت موقت مهندس بازرگان شدند . برخی شعارهای این روز چنین است: خمینی خمینی خمینی بگو // رهبر انقلاب ما // بت شکن زمان ما // این بود سپاس ما // جهاد بی سلاح ما// راه تو راه ماست // راه امام ماست ------ بازرگان بازرگان بازرگان بگو/ نخست وزیر با خدا / منتخب امام ما / گوش بده ندای ما / که جان خود کنیم فدا/ راه تو راه ماست راه امام ماست.------ بازرگان بازرگان / نخست وزیر ایران / فتح و ظفر است عیان / خون ما مشت ما می کند می کند صدارتت را به پا ----- بختیار بختیار/ نوکر فصل سیاست / بدان که روزت سیاه ست / خون ما مشت ما می شکند می شکند ستون پشت تورا ---- مرگ بر بختیار مرگ بربختیار/ نوکر جیره خوار نوکرجیره خوار.----ارباب بختیار جیمی کارتره // امیر تیمسارا ژنرال هایزره // تیمسار ایرانی برای  هایزره // گماشته و امربره و نوکره .

در این روز لیبی به عنوان نخستین کشور رسما  دولت مهندس بازرگان را به رسمیت  شناخت. معمر قذافی در پیامی به امام خمینی ضمن به رسمیت شناختن دولت انقلابی ایران نوشت: انقلاب اسلامی مانند انقلاب ایران که به اتکا نیروی ملت بوده هدف های ریشه دار و عالی خود را به دست نمی آورد جز با اعلان جمهوری اسلامی که قرآن، قانون اساسی اش باشد و این انقلاب اسلامی می تواند سرمشقی برای همه ملت های اسلامی باشد و روح انقلابی اسلام را نشان دهد . 

در چنین روزی در سال 1349 شمسی سیزده تن از گروه فداییان خلق (اعضای  حزب توده )دست به حرکت مسلحانه علیه حکومت پهلوی زدند .  این اقدام که در منطقه سیاهکل رخ داد، چریک ها  با هدف ایجاد یک شورش عمومی قیام خود را علیه رژیم پهلوی آغاز کردند که البته توسط عمال رژیم پهلوی سرکوب شد. این شورش از مدت ها قبل با یارگیری در منطقه شمال ایران آغاز شده بود. گروه در روز نوزدهم بهمن با شنیدن صدای تیر از کوه های سیاهکل پایین آمدند و پس از تصاحب یک اتومبیل درجاده روانه گرفتن پاسگاه سیاهکل شدند. در این عملیات سلاح های پاسگاه که شمال نه قبضه تفنگ بود به غنیمت گروه در آمد . از فردای آن روز تیم جنگل به محاصره نیروهای مسلح در آمد و تاهجدهم اسفند همان سال غالب چریک ها دستگیر شدند . البته پنج تن از افراد گروه جنگ که در عملیات شرکت نداشتند صبح روز هجدهم فروردین 1350 سرتیپ فرسیو دادستان اداره دادرسی ارتش را ترور کردند . این افراد پس از آن با انتشار اطلاعیه ای خواستار مبارزه عملی با رژیم پهلوی شدند . این حرکت مسلحانه مانند تمام حرکت های مسلحانه انقلابی دیگر به نتیجه مورد انتظار نرسید و به شدت سرکوب شد.