فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۳۰ تیر
    • 21 July
    • ٢٥ محرم

پس از خلع محمد علی شاه از قدرت، در چنین روزی مقام پادشاهی به فرزند کوچک او احمد میرزا اعطا شد.
پس از آنکه تلاش های روسیه و انگلستان برای ممانعت از ورود مردم به تهران، بعد از گسترش نهضت مشروطه، بی نتیجه ماند گروههایی که عازم تهران بودند در سال 1288 شمسی وارد این شهر شدند و سرانجام  تهران را به تصرف خویش  در آوردند. نیروهای شاه مدت دو روز در مقابل آنان مقاومت کردند اما سرانجام شکست خوردند و روز جمعه تهران سقوط کرد و شاه برای اینکه به چنگ مردم نیافتد به سفارت روسیه پناه برد. فاتحان تهران در بهارستان به تشکیل شورایی مبادرت ورزیدند. این شورا محمد علی شاه را از سلطنت خلع کرد و فرزند دوازده ساله اش را، که معروف به" احمد شاه " شد، به سلطنت برگزید.  نمایندگان شورا به سفارت روسیه رفتند و احمد میرزا را به دربار آوردند و با تشریفات خاص رسما او را شاه خواندند اما چون وی در این زمان سن کمی داشت و عملا نمی توانست کشور را اداره کند، عضد الملک را که رییس ایل قاجار بود به نیابت سلطنت انتخاب کردند. پس از انتخاب عضد الملک،  شورا  منحل شد و سپهدار محمد ولی خان تنکابنی فئودال معروف وعامل روسها به نخست وزیری رسید.

در چنین  روزی در سال 1341 دولت اسدالله علم تشکیل شد. با سقوط علی امینی  و تضعیف جبهه ملی، شاه فرصت مساعدی یافت تا مهره ای کاملا وفادار به خود را در راس کابینه قرار دهد. به همین منظور دوست و مشاور قدیمی خود، اسدالله علم را مامور تشکیل کابینه نمود و شخصا نظارت مستقیم تری بر امور روزمره دولت اعمال کرد. علم استراتژی سیاسی خود را بر سه هدف استوار ساخت: اول، برگزاری انتخابات مجلس شورای ملی به شیوه دلخواه شاه پس از یک دوره  طولانی  فترت، دوم،  اجرای اصلاحات تحت رهبری مستقیم شاه و تعدیل شعارهای تند اصلاحات ارضی به منظور جلب اعتماد طبقات زمین دار و سوم برقراری محدودیت های سیاسی جدید علیه رهبران جبهه ملی . این نکته نیز گفتنی است که نقطه آغاز برنامه های شاه از جمله انجمن های ایالتی و ولایتی بطور مشخص در کابینه علم به اجرا گذاشته شد. این طرح که با اهداف و دلایل ویژه ای مطرح شد با واکنش شدید نیروهای مذهبی مواجه گردید.

آپولو 11، در ساعت هفده و دو دقیقه روز چهارشنبه بیست و پنج تیر ماه سال 1348 برابر ساعت نه و سی و دو دقیقه پیش از ظهر شانزدهم جولای سال 1969 میلادی از جزیره مریت فلوریدا به سوی کره ماه پرواز کرد. در داخل کابین فرماندهی آپولو 11 فرمنانده سفینه، آرمسترانگ و در مکان دیگر آن  ادوین یوز آلرین  حضور داشتند. در فاصله چهار روزی که قطار فضایی بین ماه و زمین حرکت می کرد، کار دستگاههای سفینه آنان دقیق بود و فقط مسیر آن تصحیح می شد. سرانجام لحظه موعود فرارسید، لحظه ای که کره ماه به تسخیر انسان در آمد. در ساعت یازده و سی هشت دقیقه روز یکشنبه بیستم جولای سفینه به آرامی به روی کره ماه نشست .

بلژیک کشوری است در شمال غرب اروپا در ساحل دریای شمال، بین فرانسه، هلند و آلمان . مردم آن اکثرا سفید ژرمن اند و بیشتر از مذهب کاتولیک پیروی می کنند. زبان فرانسه و فلاماندر زبان رسمی این کشور است و نوع حکومت آن مشروطه سلطنتی است. این کشور در سال 1831 میلادی در چنین روزی از هلند مستقل شد و در بیست و هفتم دسامبر سال 1945 به عضویت سازمان ملل متحد در آمد. پایتخت این کشور بروکسل نام دارد .

در چنین روزی در سال 1816 رویترز، موسس خبرگزاری معتبر رویترز به دنیا آمد. رویترز توانسته است امروز به عنوان یک منبع بزرگ خبرپراکنی در دنیا، اعتبار و شهرت زیادی برای موسس خود به همراه آورد.

این نویسنده آمریکایی در چنین روزی در سال 1885 به دنیا آمد. "شام در آنتوان" عنوان مهمترین اثر اوست.

جان ریویر آهنگساز و موسیقیدان فرانسوی در چنین روزی به دنیا آمد . "پنج" و" نوزدهمین" عنوانهای مهترین آثار وی هستند .

ارنست همینگوی نویسنده پر توان و بزرگ آمریکایی در چنین روزی در سال 1899به دنیا آمد. وی چندین رمان و داستان کوتاه از خود به یادگار گذاشت که از مهمترین آنها می توان به رمان" پیر مرد و دریا "و "وداع با اسلحه " اشاره کرد. همینگوی در نویسندگی سبک منحصر به فردی را اتخاذ کرده بود و همین امر آثار داستانی او را از دیگر نویسندگان متمایز می کند.  او در سال 1954 جایزه نوبل ادبی را به دست آورد. و سرانجام با شلیک گلوله ای به زندگی خود پایان داد.

هارت کرین شاعر آمریکایی در چنین روزی در سال 1899 به دنیا آمد . "پل "عنوان مهمترین اثر شعری اوست .

مارشال مک لوهان نویسنده برجسته، نظریه پرداز و استاد علوم ارتباطات در چنین روزی در کانادا دیده به جهان گشود. نظریه "دهکده جهانی "او که در حال حاضر در حوزه علوم ارتباطات مطرح است، شهرت وی را عالم گیر کرد. "شیوه پیام رسانی" عنوان مهمترین اثر این استاد دانشگاه است.

این آهنگساز و ویولونیست روسی در چنین روزی در سال 1920 به دنیا آمد. "آغاز سمفونی اس اف" عنوان مهمترین اثر اوست .

این نویسنده آمریکایی در چنین روزی در سال 1933 به دنیا آمد ." گفتگو های خورشیدی "عنوان مهمترین اثر اوست .

رابرت بورنز شاعر معروف اسکاتلندی در چنین روزی در سال 1796 دار فانی را وداع گفت .

آرشیل گورکی نقاش برجسته روس در چنین روزی در سن چهل و سه سالگی در سال 1948 دار فانی را وداع گفت. آثار او بیانگر سبک اکسپرسیونیسم انتزاعی است .