فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۶ اسفند
    • 16 March
    • ١٥ رمضان

امام حسن(ع )، نخستین  فرزند امام على(ع) و فاطمه زهرا (س) ، در نیمه ماه رمضان سال  سوم هجرى در شهر مدینه  دیده به جهان گشود . آن حضرت  پس  از شهادت امام على(ع ) شش ماه بر مسلمین خلافت کرد . آن امام والامقام  در طول عمر مبارک خود  دو بار تمام ثروت و دارایى خویش را در راه خدا بخشید و سه بار تمام اموال خود را وقف کرد. به گفته مورخان ،  امام حسن مجتبى(ع )، فردى شجاع، دلیر و مبارز بود و در غالب جنگ هایى که امام علی( ع) حضور داشتند آن حضرت نیز حضور داشت و در خط مقدم قتال علیه کفار بود . امام حسن(ع ) مسئولیت امامت و رهبرى شیعیان  را درفضایی نا بسامان  و آشفته به عهده گرفتند. در این زمان امام (ع) به ناچار در برابر کید و مکر معاویه قرار گرفت و ناچار شد که  تنها گزینه باقیمانده یعنی صلح را انتخاب کند . بی شک ارزش صلح امام حسن( ع )،  با توجه به شرایط زمانی ومکانی خاص خود رخ داد  ، کمتر از جنگ و شهادت امام حسین (ع) نبود . بسیاری دلیل صلح امام حسن را یقین ایشان به  وجود شک و تردید در توده هاى مردم نسبت به مبارزه با معاویه می دانستند .  خیانت طرفداران ایشان ، تهدید و تطمیع های  معاویه  و نهایتا تشکیل مثلث  زر و زور و تزویر باعث بروز وقایعی شدند که امام (ع ) را مجبور به امضای صلحنامه با معاویه کردند . در این شرایط  امام مجتبى(ع ) منطقا و قاعدتا نمی توانست وارد مبارزه با معاویه گرددتا اینکه ایشان  ناچار به پذیرش صلحِ تحمیلى شد. بر اساس  این صلحنامه ،  حکومت  به این شرط که به کتاب خدا و سنت رسول  او و سیره خلفاى صالح، عمل کند به معاویه سپرده می شود.  در ضمن ،  پس از معاویه  خلافت به عهده امام حسن(ع) واگذار می گردید . همچنین معاویه بر اساس این صلحنامه ملزم شد که دشنام دهی به امیرالمؤمنین على(ع ) و بد گفتن از ایشان  بر منابر را ممنوع سازد .در امان بودن  یاران امام على (ع ) عدم تعرض به آنان و محفوظ ماندن جان و مال و  فرزند و ناموس شان از هر گزندى از دیگر مفاد این صلحنامه به شمار می رفت  . بی تردید می توان گفت  صلح امام حسن(ع )، چهره واقعى معاویه را آشکار ساخت ودستگاه جور او را به مردم شناساند . از این رو معاویه  درصدد حذف حضور فیزیکی امام  بر آمد و سرانجام، نقشه کشتن امام را طرّاحى نمود . امام حسن(ع)  در سال پنجاه هجرى، به وسیله زهرى که همسرش جعده به دستور معاویه به او خوراند، در 48 سالگى به شهادت رسید. مزار شریفش در قبرستان بقیع، در کنار سه امام معصوم دیگر، زیارتگاه خیل شیفتگان آن حضرت است

درپانزدهم رمضان سال60هجری قمری حضرت مسلم بن عقیل که حامل پیام حضرت امام حسین(ع) بود وارد کوفه شد. امام حسین   در مقابل اصرار و دعوتهاى مکرر مردم کوفه از ایشان برای حضور در این شهر  و به دست گرفتن زمام امور شیعیان  ، به منظور ارزیابى دقیق اوضاع کوفه و میزان علاقه و استقبال مردم و تهیه مقدمات لازم و شناسایى و سازماندهى و تشکل نیروهاى انقلابى، تصمصم گرفتند که مسلم‏بن عقیل، برادرزاده امیرالمؤمنین و پسر عموى  خود را به  این ماموریت محرمانه گسیل دارند.  چراکه ایشان  هم آگاهى سیاسى و درایت کافى داشت و هم تقوا و دیانت . و خویشاوند نزدیک امام نیز  بود.  مسلم، همراه با قیس‏بن مسهر صیداوى‏  و عمارة بن عبدالله ارحبى‏  با تحمل مشقتهاى توانفرساى راه، پس از بیست روز، خود را به کوفه رساند . مسلم، در چنین روزی وارد کوفه شد و به خانه مختار ثقفى، که از شیعیان خالص‏حضرت على(ع) و ازعلاقه‏مندان به اهل‏بیت‏بود، رفت. آن حضرت پس از مدتی که در منزل مختار ساکن بود شاهد بیعت گروههای مختلف مردم با خود و در واقع امام حسین( ع)  بود . به نوشته برخی تاریخ نویسان میزان بیعت کنندگان پس ازمدتی به هجده هزار تن رسید . اما همین بیعت کنندگان پس از وقوع حوادثی به دلیل ترس و واهمه از حاکمیت و همچنین   تطمیع از سوی فرمانداران او را به  شهادت رساندند .


در چنین روزی در سال  1079 میلادی  ، ایران تاریخ هجری را به عنوان تقویم تاریخی خود پذیرفت .   عمربن خیام نیشابوری پیشتر و چندین روز قبل در همان سال  نگارش تقویم جلالی را به پایان برده بود  .  ابوالفتح الدین عمر بن ابراهیم نیشابوری مشهور به خیام از برجسته ترین حکما و ریاضی دانان جهان اسلام   در رشته های ریاضیات و نجوم تبحر خاصی داشت  و در این حوزه شیوه های خاصی را در حل مسایل مختلف  ابداع کرد  .  به دلیل  تبحر و دانش عظیمی که در این دو علم به دست آورده بود  ، ملکشاه سلجوقی او را به سوی در بار  فراخواند و وی را در صدر نشاند . خیام نزد ملکشاه دست به انجام کارهای علمی بسیاری زد که از میان آنها می توان به نگارش تقویم جلالی اشاره  کرد . او بنا به در خواست ملکشاه  رصدخانه ملکشاهی را ساخت و در صدد  اصلاح تقویم موجود بر آمد .  تقویم جلالی او که امروزه در میان ایرانیان رواج دارد از چنان اعتباری بر خوردار است که تا کنون کمتر به آن ایراد وارد شده است . همچنین گفته اند  تقویم او از تقویم" گریگوری " دقیق تر است . ملک شاه از این روز تاریخ و تقویم جلالی را در کشور ایران استوار ساخت . سال قمری ده روز و شش ساعت و یازده ثانیه کوتاهتر از سال شمسی است . با تنظیم تقویم جلالی مقرر شد که هر چهار سال یک روز بر تعداد روزهای سال بیفزایند و سال چهارم را 366 روز حساب کنند و پس از هر 28 سال ( هفت دوره چهار ساله ) به جای آنکه به آخرین ماه سال یک روز بیافزایند این روز را در نخستین دوره بعد یعنی دوره نهم اضافه کنند . به این ترتیب سال جلالی نزدیکترین سالهای جهان به سال شمسی شد . سال شمسی حقیقی 365 روز و 5 ساعت و 48 دقیقه و 64 ثانیه است .
(جمعی از مولفین ، روزها و رویدادها  )


در چنین روزی در سال  1337 ه ش  ایران و روسیه قرار دادهای تجاری  و فنی با یکدیگر  امضا کردند .


در چنین روزی در سال 1948 میلادی پیمان ناتو منعقد شد .   پیمان آتلانتیک شمالی ،  ناتو یکی از پیمان ها نظامی است که در حال حاضر تا حدود زیادی جنبه های دیپلماتیک نیز به خود گرفته است . این پیمان پس از جنگ جهانی دوم و در دوران جنگ سرد شکل گرفت . هدف  پیمان یاد شده جلوگیری ازنفوذ کمونیسم درکشورهای اروپایی بود . ده کشور عضو پیمان آتلانتیک شمالی به همراه کشور کانادا متعهد شدند درصورتیکه یکی ازاعضا مورد تجاوز قرارگیرد دیگراعضا به یاری اش بشتابند. پس از فروپاشی شوروی، دشمن مشترک کشورهای غربی از میان رفت و خطر اضمحلال و انحلال ناتو دوباره مطرح شد فلذا این پیمان بر آن شد که بقای خود را در بسط تئوری جنگ و برخورد تمدن ها و گسترش کمربند امنیتی خود به سوی  شرق جستجو کند . هنری کیسینجر در این باره گفته است : نه تنها تاریخ به پایان نرسیده است، بلکه ما به دوران پیش از جنگ جهانی اول بازگشته ایم و خطر اتحادهای گروهی از کشورها در اروپا و سایر نقاط، جهان را تهدید می کند و ما (غرب) باید ناتو را به عنوان سازمان وحدت بخش کشورهای غربی حفظ کنیم. دبیر کل ناتو در چهلمین نشست بررسی امنیت جهانی صریحا از گسترش ناتو به مناطق مختلف جهان سخن گفت و خاطر نشان کرد :  این پیمان، امنیت (!) را، هر وقت و به هرجا که لازم باشد می برد. وی در همان سخنرانی تاکید کرد  این پیمان در نتیجه حضور مستقیم در افغانستان و بالکان و فعالیت غیر مستقیم در عراق، مرزهای توانائی خود را مدت هاست پشت سر نهاده است. ناتو در حال حاضر  استراتژی صدور امنیت را از طریق ورود اعضای جدید را دنبال می کند.  پس از ورود کشور های لهستان، چچن و مجارستان به این پبمان در حال حاضر هفت کشور دیگر بلوک شرق به عضویت ناتو پذیرفته خواهند شد .


در چنین روزی در سال 1634 میلادی کونتسا ماری مادلین لافایت نویسنده مشهور فرانسوی به دنیا آمد .


درچنین روزی در  سال1855میلادی  ، الکساندرپاپف  مخترع روسی دیده به جهان گشود . وی دستگاه ضبط صوت را اختراع کرده است .


در چنین روزی در سال  1757 میلادی بنت لیندر شاعر مشهور سوئدی دیده به جهان گشود . «مده آ»  عنوان مهمترین اثر اوست .


در چنین روزی در سال  1839 میلادی  رنه آرنولد آرماندسولی پرودوم شاعر مشهور فرانسوی متولد شد . او نخستین کسی است که موفق شد در سال 1901 میلادی جایزه نوبل ادبی را از آن خود کند .


در چنین روزی در سال   1892 میلادی سزار والجو شاعر مشهور فرانسوی -  پرویی به دنیا آمد  .


در چنین روزی در سال 1940 میلادی برناردو برتولوچی کارگردان بر جسته ایتالیایی له دنیا آمد . «آخرین تانگو در پاریس  »  ، «آخرین امپراطور » و «بودای  کوچک » ،« در محاصره  » و «رویا پر دازان » عناوین مهمترین آثار اویند .  فیلم آخرین تانگو در پاریس او که وی آن را  در سال 1972 با بازی مارلون براندو و ماریا اشنایدر ساخت ، بسیار مورد توجه منتقدان سینمایی قرار گرفته بود . برتولوچی در آثار خود تا حدودی پیرو  سینمای کلاسیک آمریکاست . اگرچه نمی توان  تاثیر سینمای موج نوی فرانسه را بر آثار وی منتفی دانست .


در چنین روز یدر سال 37 میلادی نرو یکی از پادشاهان روم باستان در سن هفتاد و هفت سالگی در گذشت . وی بین سالهای    14 تا 37 میلادی بر این کشور حکومت می کرد .


در چنین روزی در سال    1882 میلادی چارلزداروین دانشمند طبیعت گرای  انگلیسی دار فانی را وداع گفت . پیدایش انسان  عنوان مهمترین اثر اوست . وی در سن هفتاد و سه سالگی در گذشت   .  وی در سال 1809 به دنیا آمد .  داروین زیست شناس برجسته انگلیسی در دوازده سالگی برای فراگیری علوم پزشکی به ادینبورگ رفت اما به دلیل اینکه به پزشکی علاقه ای نداشت به سمت علوم مذهبی روی آورد . او در این زمینه نیز موفقیتی به دست نیاورد و سرانجام به سوی اکتشاف کشیده شد و به همراه یک هیات طبیعی دان به جزایر اقیانوس آرام رفت . او در این حوزه به تحقیق پرداخت و رساله خود را با نام اصل انواع مطرح ساخت . در اصل انواع او با انجام یک بحث مفصل ریشه های انسانی را برگرفته از نسل میمون ذکر می کند . فلسفه او تاحدود زیادی پیچیده است و حتی در سالهای اخیر اندیشه او به چالش کشیده شده است .  بنیاد انواع، انسان و پیدایش انسان از دیگر آثار اویند .


 در چنین روزی در سال  1940 میلادی سلما او لاگرف نویسنده سوئدی دیده از جهان فروبست . وی در سال 1909 میلادی جایزه نوبل ادبی در یافت داشت .


در چنین روزی در سال  1731 میلادی قرار دادوین میان امپراطور چارلز چهارم از انگلستان و هلند منعقد شد .


در چنین روزی در سال  1850 میلادی ناتانیل هاثورن کتاب نامه اسکارلت خود را منتشر ساخت .