فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۶ اسفند
    • 24 February
    • ٢٥ شعبان

در چنین روزی در سال137هجری قمری  ابومسلم خراسانی به دستوردومین خلیفه عباسی کشته شد. زمان حکومت امویان، بخشی از خلافت اموی به منطقه ایران نیز کشیده شد. اما ایرانیان تحقیر و توهین خلفای عباسی را که برخلاف روش های عدالت خواهانه اسلامی بود و صرفا به دلایل قدرت طلبی  و منبعث از خلصت ستمگرانه بنی امیه اعمال می شد، تحمل نمی کردند. بنی امیه در زمان عبدالملک و ولید بن هشام، تنها در اثر توفیق در فتوحات شرق و غرب و سیاست داخلی مبنی بر فشار بسیار زیاد بر طبقات مردم توانستند به حکومت خود ادامه دهند. در این دوره مردم خراسان با استفاده از خصومت میان قبایل عرب حاکم بر خراسان و ماوراء النهر، جانب داعیان و مبلغان بنی عباس را گرفتند. بنی عباس به سبب خویشاوندی نزدیک تر با حضرت رسول اکرم ص و این که در صددند حکومت را به اهل بیت رسول خدا ص برگردانند عواطف مردم به ویژه ایرانیان را به خود جلب کردند. در این راستا ابومسلم خراسانی سردار ایرانی توانست با حمایت ایرانیان و قبایل عرب، حکومت بنی  امیه رادر ایران  سرنگون سازد و عباسیان را به  قدرت  برساند. وی گروهی را تشکیل داد که این گروه به دلیل به تن کردن جامه های سیاه به " سیاه جامگان" شهرت یافتند. اما خود ابو مسلم خراسانی نیز در نهایت مورد غضب عباسیان قرار گرفت و منصور خلیفه دوم عباسی با قتل وی ناسپاسی خود را به این امرظاهر ساخت .


درچنین روزی  در  سال 1369 هجری شمسی نخستین همایش بررسی مسائل مطبوعات ایران در تهران گشایش یافت . این همایش به همت  وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی و  دانشگاه علامه طباطبایی طی دو روز برگزارشد در  آن  شرکت کنندگان در زمینه  مسائل مربوط به مطبوعات کشور به بحث و تبادل نظر پرداختند . در این همایش حقوق و آزادی های مطبوعات مورد بحث و تبادل نظر کارشناسان قرار گرفت . بر اساس فصل سوم قانون مطبوعات سال 1379  حقوق مطبوعات این گونه تعریف شده است . ماده 3ـ مطبوعات حق دارند نظرات، انتقادات سازنده، پیشنهادها، توضیحات مردم و مسئولین را با رعایت موازین اسلامی و مصالح جامعه درج و به اطلاع عموم برسانند. تبصره :  انتقاد سازنده مشروط به دارا بودن منطق و استدلال و پرهیز از توهین ، تحقیر و تخریب می باشد .ماده 4ـ هیچ مقام دولتی و غیر دولتی حق ندارد برای چاپ مطلب یا مقاله ای در صدد اعمال فشار بر مطبوعات برآید و یا به سانسور و کنترل نشریات مبادرت کند. ماده 5ـ کسب وانتشار اخبار داخلی و خارجی که به منظور افزایش آگاهی عمومی و حفظ مصالح جامعه باشد با رعایت این قانون حق قانونی مطبوعات است.تبصره 1ـ متخلف از موارد (4) و (5) به شرط داشتن شاکی به حکم دادگاه به انفصال خدمت از شش ماه تا دو سال و در صورت تکرار به انفصال دائم از خدمات دولتی محکوم خواهد شد.تبصره 2ـ مصوبات شورای عالی امتیت ملی برای مطبوعات لازم الاتباع است . در صورت تخلف ، دادگاه می تواند نشریه متخلف را موقتاً تا دو ماه توقیف و پرونده را خارج از نوبت رسیدگی نماید. تبصره 3ـ مطالب اختصاصی نشریات  اگر به نام پدیدآورنده اثر (به نام اصلی با مستعار) منتشر شود به نام او و در غیر این صورت به نام نشریه مشمول قانون حمایت از حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان می باشد.
همچنین فصل چهارم این قانون به  حدود و آزادی های مطبوعات بسنده کرده است :  ماده 6ـ نشریات جز در موارد اخلال به مبانی و احکام اسلامی و حقوق عمومی و خصوصی که در این فصل مشخص می شوند، آزادند:1ـ نشر مطالب الحادی و مخالف موازین اسلامی و ترویج مطالبی که به  اساس جمهوری اسلامی لطمه  وارد کند.2ـ اشاعه فحشاء و منکرات و انتشار  عکس ها و تصاویر مطالب خلاف عفت عمومی.3ـ تبلیغ و ترویج اسراف و تبذیر.4ـ ایجاد اختلاف مابین اقشار جامعه به ویژه از طریق  طرح مسائل نژادی و قومی.5ـ تحریض  و تشویق افراد و گروهها به ارتکاب اعمالی علیه امنیت ، حیثیت و منافع جمهوری اسلامی ایران در داخل یا خارج .6ـ فاش نمودن و انتشار اسناد و دستورها و مسائل محرمانه ، اسرار نظامی ، انتشار مذاکرات غیر علنی مجلس شورای اسلامی و محاکم غیر علنی دادگستری و تحقیقات مراجع قضائی بدون مجوز قانونی .7ـ اهانت به دین مبین اسلام و مقدسات آن و همچنین اهانت به مقام معظم رهبری و مراجع مسلم تقلید.8ـ افترا به مقامات ، نهادها، ارگان ها و هر یک از افراد کشور و توهین به اشخاص حقیقی و حقوقی که حرمت شرعی دارند، اگر چه از طریق انتشار عکس یا کاریکاتور باشد.9ـ سرقت های ادبی و همچنین نقل مطالب از مطبوعات و احزاب و گروههای منحرف و مخالف اسلام ( داخلی و خارجی) به نحوی که تبلیغ از آنها باشد .( حدود موارد فوق را آئین نامه مشخص می کند.)تبصره 1ـ سرقت ادبی عبارت است از نسبت دادن عمدی تمام یا بخش قابل توجهی از آثار و نوشته های دیگران به خود یا غیر ولو به صورت ترجمه.10ـ استفاده ابزاری از افراد در تصاویر و محتوی و تحقیر و توهین به جنس زن، تبلیغ ، تشریفات و تجمعات نامشروع و غیر قانونی.11ـ پخش شایعات و مطالب خلاف واقع و یا تحریف مطالب دیگران .12ـ انتشار مطالب علیه اصول قانون اساسی. تبصره 2ـ متخلف از موارد مندرج در این ماده مستوجب مجازات های مقرر در ماده 698 مجازات  اسلامی خواهد بود و در صورت اصرار مستوجب تشدید مجازات و لغو پروانه می باشد. ماده 7ـ موارد ذیل ممنوع و جرم محسوب می شود.الف ـ چاپ و انتشار نشریه ای که پروانه برای آن صادر نشده یا پروانه آن لغو گردیده و یا به دستور دادگاه به طور موقت یا دائم تعطیل گردیده است.ب ـ انتشار نشریه به گونه ای که اکثر مطالب آن مغایر باشد با آنچه که متقاضی به نوع آن متعهد شده است.ج ـ انتشار نشریه به نحوی که با نشریات موجود یا نشریاتی که به طور موقت یا دائم تعطیل شده اند از نظر نام، علامت و شکل اشتباه شود.د ـ انتشار نشریه بدون ذکر نام صاحب امتیاز و مدیر مسئول و نشانی اداره نشریه و چاپخانه آن.تبصره ـ مراکز نشر، چاپ، توزیع و فروش نشریات ، مجاز به چاپ و انتشار و عرضه مطبوعات و نشریاتی که از سوی دادگاه صالح یا هیئت نظارت مغایر با اصول مندرج در این قانون تشخیص داده شود، نمی باشند.


در چنین روزی در سال 1821 مکزیک استقلال یافت .مکزیک کشوری است نیمه کوهستانی در جنوب ایالات متحده آمریکا و در طرفین مدار راس السرطان ، بین خلیج مکزیک و اقیانوس کبیر ، . نژاد مردم این کشور سفید و سرخ و سیاه و دو رگه و زبان رایج در میان آنان اسپانیولی است . اکثر مردم این کشور کاتولیک اند . نوع حکومت این کشور جمهوری فدرال است که در سال 1821میلادی پس از مبارزات فراوان از اسپانیا مستقل شد و در تاریخ هفتم نوامبر سال 1945 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .

در چنین روزی در سال 1974 میلادی    دولت پاکستان  بنگلادش را برسمیت شناخت . بنگلادش کشوری است در جنوب آسیا در ساحل شمالی خلیج بنگال بین هند و میانمار . مردم آن از نژاد زرد و سفید هستند . نزدیک به نود در صد از مردم این کشور مسلمان و بقیه برهمایی و مسیحی و بودایی اند . زبان رسمی آنان بنگالی و نوع حکومتشان جمهوری است . بنگلادش تا هفدهم آوریل 1971 تابع پاکستان بود و پاکستان شرقی خوانده می شد و در این سال نمایندگان انتخابی مردم مجمع موسسان را تشکیل دادند و اعلامیه استقلال کشور را که به وسیله شیخ مجیب الرحمان اعلام شده بود تصویب کردند . کشور جدید بنگلادش نهایتا در سال 1974 میلادی  تشکیل شد و درهفدهم سپتامبر     1974 به عضویت سازمان ملل متحد در  آمد .


در چنین روزی در   سال 1918 کشور  استونی استقلال خود را به دست آورد  .استونی کشوری است تازه استقلال یافته در مرکز اروپا و در شمال غرب روسیه . این کشور پس از سالها کوشش استقلال طلبانه  قبل  جنگ دوم جهانی در 14 ژوییه 1940 با امضای معاهده ای میان هیتلر و استالین ،  توسط روسیه شوروی اشغال شد و رسما ضمیه آن کشور گردید .در سالهای جنگ یعنی بین سالهای 1941 تا 1944 در اشغال نیروهای  آلمانی بود   . این کشور پس از جنگ هم در اختیار شوروی قرار گرفت اما  نهایتا در پانزدهم شهریور سال 1370 ه ش به استقلال دست یافت . بیشتر مردم استونی استونیایی و سی در صد آنان روس هستند . حکومت این کشور در حال حاضر جمهوری است .


در چنین روزی در  سال 1941 دوره اول جنگهای شمال آفریقا میان نیروهای ایتالیایی  به فرماندهی   مارشال گرازیانی و ژنرال ویول  فرمانده نیروهای  انگلیس پایان یافت . در این جنگ که با بیش از یکصد و پنجاه هزار کشته به انجام رسید انگلستان توانست با اشغال بندر  بنغازی  و لیبی در جنگ پیروز شود .

در چنین روزی در سال 1949 قرارداد آتش بس و متارکه جنگ میان رژیم صهیونیستی   و جمهوری مصر امضا شد . مصر از مدت ها قبل علیه رژیم صهیونیستی وارد مبارزه شده بود که سرانجام با این پیمان میان آنها جنک متارکه شد .


درچنین روزی در  سال 1848 میلادی  دومین دوره جمهوری فرانسه  با  استعفای لویی فیلیپ آغاز شد. در این دوره  یازده تن از روزنامه نگاران جمهوریخواه به اداره امور مملکتی مشغول بودند.


در چنین روزی در سال  1854 میلادی  دکتر امیل فون بهرینگ پزشک و محقق آلمانی دیده به جهان گشود . وی سرم دیفتری را کشف کرد و در اثر این کشف مهم در  سال 1901 میلادی نخستین جایزه نوبل را در رشته طب، در یافت داشت .


ر چنین روزی در سال 1684 میلادی کاترین اول امپراطور روسیه به دنیا آمد . وی بین سالهای 1725 تا 1727 میلادی بر این کشور حکومت کرد .


 در چنین روز یدر سال 1852 میلادی  ، جرج ای مور نقاش و نویسنده ایرلندی به دنیا آند .« استر واترز»  عنوان مهمترین اثر اوست .


در چنین روز یدر سال 1909 میلادی ماکس بلاک فیلسوف آلمانی به دنیا آمد . «فلسفه تحلیلی »  عنوان مهمرتین اثر اوست .


در چنین روزی در سال 1810 میلادی هنری کاوندیش فیزیکدان و شیمدیان انگلیسی   چشم از جهان فروبست . او در حوزه عناصر متشکله در هوا تحقیقات فراوانی کرد .


در چنین روزی در سال 1541 میلادی شهر سانتیاگو توسط پدرو دو والوید یا تاسیس شد .

در چنین روزی در سال 1894 میلادی نیکاراگوئه تگو سیگالپا  پایتخت هندوارس  را به اشغال خود در آورد .


در چنین روزی در سال 1895 میلادی جنگ های استقلال طلبانه در  کوبا آغاز شد .

در چنین روزی در سال 1920 میلادی مجلس یونان اعلان جمهوری کرد.


در چنین روزی در سال 1924 میلادی مهاتما گاندی از حبس آزاد شد .

همه ساله چنین روزی  به عنوان روز آزادی در این کشور گرامی داشته می شود .

همه ساله در کشور مکزیک به عنوان روز پرچم گرامی داشته می شود .

در چنین روزی در سال 1793 میلادی نیروهای فرانسوی وارد جنوب غربی هلند شدند و این منطقه را به اشغال خود در آوردند .