فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۴ شهریور
    • 4 September
    • ٣٠ صفر


درسال هزارو دویست و هشتاد وشش خورشیدی درشهر تبریز و در خانواده ای فرهیخته ، کودکی  به دنیا آمد که او را محسن نام نهادند . پدرش همچون اکثر آذریها مردی بود کوشا و باهمت که چهارده سال در نجف اشرف تحصیل کرده بود .خانواده هشترودی بعد ها به تهران نقل مکان کرد . محسن هشترودی تحصیلات ابتدایی خود را در مدارس سیروس و اقدسیه تهران گذراند . او از همان ابتدا فرد  بسیار سخت کوشی بود و ازکلاس هفتم بدون معلم به فراگیری زبان فرانسه همت گماشت و در این زمینه چنان پیشرفت کرد که خیلی زود شروع به خواندن کتابهای فرانسوی نمود. محسن ازکلاس هشتم به مدرسه دارالفنون رفت . پروفسور هشترودی دوران دبیرستان را که به پایان رساند تحصیل در رشته  پزشکی را آغاز نمود پس ازمدتی تحصیل در این رشته ، آن را رها کرد و به فرانسه رفت تا در رشته ی مهندسی مکانیک تحصیل نماید اما این رشته نیز با ذوق او موافق نبود . این بود که به تهران برگشت ودر دارالمعلمین عالی به تحصیل دررشته ریاضی مشغول شد. ریاضی با روح پروفسور هشترودی موافق بود و او باعشق تمام به تحصیل پرداخت . پس ازدریافت درجه  لیسانس به فرانسه رفت و در دانشکده علوم پاریس مشغول به تحصیل دررشته  ریاضی شد و سپس به دانشگاه سوربن رفت ودرآن دانشگاه تحصیلات خود را دردوره  دکتری ریاضی به پایان رساند. پروفسور هشترودی درسال هزارو سیصدو پانزده ه ش  درسن بیست و نه سالگی به ایران بازگشت و با سمت دانشیاری دردانشکده  علوم و دانشسرای عالی مشغول به تدریس شد و پس از پنج سال به درجه استادی رسید . حاصل زندگی پر بار پروفسور هشترودی را نمی توان به سادگی با معیارهای کمی قیاس کرد. وی طی سالهای استادی خود شاگردان برجسته ای تربیت نمود که هر کدام راه او را پیش گرفتند و مایه ی سر بلندی ملت ایران شدند. او سرانجام در چنین روزی در سال1355 ه ش دار فانی را وداع گفت .


درچنین روزی در سال 1882 میلادی ادیسون نخستین موتور برق جهان را اختراع کرد . این اختراع ادیسون که بخشی از خدمات او به جامعه بشری محسوب می شد بخشی از برق شهر نیو یورک را تامین می کرد .
توماس آلوا ادیسون در یازدهم فوریه سال 1847 میلادی در خانواده ای متوسط در آمریکا دیده به جهان گشود . خانواده او در سال 1854 میلادی به پورت هوورن میشیگان مهاجرت کرد . توماس ادیسون در کودکی و نوجوانی خود ، کار های مختلفی انجام داد و توانست از محل این کار ها در آمدی برای خود و خانواده اش فراهم سازد . وی از همان نوجوانی به اختراع علاقه وافری داشت و  حتی علاقه مندی های خود را در زمینه  های مختلف به معرض آزمایش می نهاد . بنا به گفته خود او یکبار هنگامی که در کوپه یکی از قطار ها مشغول آزمایش بود پس از انفجار مواد مورد آزمایش رییس قطار او را مورد مواخذه شددید قرارداد . روحیه علم اندوزی او البته از کاستی ها و شماتت های دیگران دچار یاس نمی  شد. ادیسون همچنان به ذهنیات خود جامعه عمل می پوشانید . وی سرانجام توانست در سال 1879 میلادی نخستین لامپ الکتریکی را اختراع کند . در این لامپ از یک رشته ذغال که حباب آن در خلا قرار داده شده بود ، جریان الکتریکی عبور  و  روشنایی ایجاد می کرد . گفته اند لامپ ادیسون یک دهم روشنایی لامپ های امروزی  را دارا بود و بیشتر انرژی مصرفی  صرف گرم کردن ذغال می شد  . او به این مقدار بسنده نکرد و اختراعات دیگری نیز به نام خود به ثبت رسانید که از میان آنها می توان به دستگاه گرامافون اشاره کرد .


درچنین روزی درسال 1999 میلادی نمایندگان رژیم صهیونیستی وتشکیلات خودگردان فلسطینی با گرد آمدن درمنطقه شرم الشیخ مصر، در پی امضای توافقنامه ای بر آمدند که  طی آن رژیم صهیونیستی را از  ادامه تجاوزگری ها به سرزمین های اشغالی باز می داشت . اما چنین توافقنامه ای با کارشکنی های مداوم رژیم صهیونیستی عملا نتیجه ای در بر نداشت . جراید آن دوران این اجلاس را خیانت به مردم فلسطین و مسلمانان جهان ارزیابی کردند . پس از بی نتیجه ماندن اجلاس شرم الشیخ موج مخالفت علیه روند سازش در میان فلسطینی ها گسترش یافت .


پس از وقوع جنگ جهانی دوم که در اول سپتامبر 1939 آغاز شده بود ، ایران در چنین روزی در سال 1318 ه ش   بی طرفی خود را نسبت به جنگ آغاز شده ، اعلام کرد ، اما به دلیل گستردگی مرز کشورمان با اتحاد جماهیر شوروی سابق و در گیری آن با آلمانها به نظر میر رسید که انجام چنین امری عملا ناممکن تلقی شود . علاوه بر چنین اوضاعی،  اوضاع داخلی ایران نیز به هیچ وجه مناسب نبود و فقر و تنگدستی سراسر کشور را فرا گرفته بود و مردم نیز از استبداد رضاخانی به تنگ آمده بودند . ارتش متفقین به بهانه های واهی از قبیل حضور جاسوسان آلمانی در ایران به اشغال کشور مبادرت ورزیدند .رضا شاه درابتدا تصمیم به مقاومت در برابر این نیروها گرفت اما به دلیل فقد پایگاه مردمی و نارضایتی عمومی از عملکرد او، ایران بدون هیچ مقاومتی به اشغال نیر وهای مهاجم در آمد . اشغال ایران در سوم شهریور 1320 خیلی سریع و آسان تحقق یافت و با تهاجم نیروهای انگلیسی  و شوری از جنوب و شمال صورت رسمی و جدی به خود گرفت و تا پایان جنگ در سال   1324 نیز ادامه داشت . قحطی ، گرانی  و پایمال شدن تمامیت ارضی ایران را از جمله عواقب چنین اشغالی می توان بر شمرد .


سالوادور آلنده که در سانتیاگو چشم به جهان گشوده بود ، در سالهای 1943 تا 1948 مبارزه گسترده سیاسی ای را آغاز کرد  و سرانجام در مقام دبیر کلی حزب سوسالیت در مبارزه انتخاباتی 1970 در چنین روزی پیروز و به عنوان رهبر شیلی،  زمام امور آن کشور را  به عهده گرفت . پس از توطئه های بسیارسازمان جاسوسی وشرکت های چند ملیتی امپریالیسم آ مریکا، سرانجام در یازدهم سپتامبر سال 1973 میلادی ژنرال آگوستینو پینوشه که وابستگی کا مل وتمام عیاری به آمریکا داشت  او را دعوت به استعفا کرد . چون آلنده پیشنهاد او را نپذ یرفت، کاخ ریاست جمهوری مورد هجوم نظامیان قرارگرفت و آلنده به همراه تعدادی از یارانش کشته شدند وپینوشه آمریکایی درکودتایی خائنانه و خونین، حا کم بلا منازع ودیکتاتور شیلی شد.


شاتو بریان،  شاعر و نویسنده فرانسوی در چنین روزی در سال 1768 میلادی در سن مالو به دنیا آمد . او ابتدا می خواست کشیش شود اما از این کار منصرف شد و به خدمت نظام در آمد . وی در سال 1791 میلادی رهسپار شمال آمریکا شد اما سال بعد به فرانسه بازگشت . پس از سقوط ناپلئون ، لویی هجدهم او را به عنوان ارزنده ترین مرد سیاسی معرفی کرد و به وزارت کشور گمارد اما وی به زودی با خاندان لویی در افتاد و در نتیجه مورد خشم آنان قرار گرفت . آثار معروف او عبارتند از آتالا ، رنه و خاطرات پس از مرگ .


این نمایشنامه نویس بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1901 میلادی دیده  به جهان گشود . "صبح ها ساعت هفت " عنوان نمایشنامه و مهمترین اثر اوست .


رایت نویسنده بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1908 میلادی به دنیا آمد ." پسر محلی "و "بچه های عمو تام"  عناوین مهمترین آثار داستانی اویند .

ویلسون آهنگساز بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1918 میلادی قدم به عرصه گیتی نهاد . او رهبری ارکستر را در بیشتر اوقات به عهده داشت . "رد فاکس "عنوان مهمترین اثر موسیقایی اوست .


در چنین روزی در سال 1965 میلادی آلبرت شوایتزر پزشک مشهور و صاحب جایزه صلح نوبل در گذشت . وی به دلیل تلاش های بسیار خود در جهت کمک به جامعه انسانی در قاره آفریقا مورد  توجه جامعه جهانی قرار گرفت و از این جهت موفق به در یافت جایزه  صلح نوبل شد .