فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱ شهریور
    • 22 August
    • ١٧ صفر


ابو علی حسین ابن عبد الله ، معروف به شیخ الرییس پزشک ، ریاضیدان ، فیلسوف و منجم ایرانی در سال 370 ه ق در خرمثین از توابع بخارا به دنیا آمد . وی در هجده سالگی    چنانکه خود نوشته است از تعلم همه علوم فارغ شد و دربیست و یک سالگی دست یه تالیف و تصنیف زد . در بیست و دو سالگی پدرش در گذشت و ابن سینا متصدی شغل او شد . او بعد ها به علت  نابسامانی اوضاع سیاسی بخارا ، این شهر را ترک گفت  و به گرگانج  نزد خوارزمشاه رفت . سلطان غزنوی همان هنگام از او خواست که به غزنه رود اما بوعلی خواسته او را نپذیرفت . ابن سینا در بازگشت به گرگان با ابو عبید جوزجانی آشنا شد و هم در این سفر کتاب المختصر الاوسط ، کتاب المبدا والمعاد و مقداری از کتب قانون و نجات را تالیف کرد .حکیم  ابو علی  سینا در حدود 405 ه ق به ری رفت و در اوایل سال بعد به قزوین عزیمت کرد و از آنجا با سفر به همدان در این شهر  رحل اقامت گزید و نه سال در آن شهر ساکن بود تا اینکه در میان دیلمیان به وزارت رسید . بر اثر سعایت معاندان شیخ پس از وزارت ، چهار ماه به زندان افتاد و در این مدت چند کتاب و رساله مهم تالیف کرد . ابن سینا تا آخر به در خدمت علاء الدوله کاکویه بود تا آنکه در سال 428ه . ق در همدان در گذشت . پیکر او در همدان  مدفون است . در مشرق زمین فلسفه یونانی هیچگاه مفسری با عمق و دقت ابن سینا نداشته است . وی  آرای  آنان را با نظرات یکتا پرستی اسلام در هم می  آمیخت و به این طریق در فلسفه مشا مباحثی آورد که در اصل یونانی آن سابقه ای نداشته است . او در حوزه علم طبابت نیز استادی حاذق و طبیبی عالم بود به گونه ا ی که بسیاری از بیماری های صعب العلاج آن دوران را درمان می کرد . وی  در حوزه نجوم و ریاضی نیز صاحب رای است . به پاس ارج  نهادن به تلاش های پزشکی آن عالم بزرگوار روز اول شهریور هر سال به یاد او بنام روز پزشک گرامی داشته می شود .


در چنین روزی در سال 1369 پرویز ناتل خانلری از ادبا و ومحققان ادب فارسی دیده از جهان فروبست . خانلری پس از در یافت در جه دکترای خود به تحقیق در حوزه ادبیات فارسی مشغول شد که مهمترین آنها انتشار مجله ادبی سخن بود . وی همچنین در دوران زندگی خود آثار مختلفی را در باره ادب فارسی و پیوند آن با اسلام منتشر ساخت .


در چنین  روزی دولت  ژاپن کره را به خاک خود ضمیمه کرد . کره پیش از این از سال 1905 تحت مقررات  تحت  الحمایگی  کشور ژاپن قرار داشت  .


در چنین روزی در سال 1959 میلادی عراق بطور یکجانبه از پیمان نظامی بغداد خارج شد . پس از این خروج نام پیمان به سنتو تغییر یافت .


در چنین روزی در سال 1864 میلادی  قرارداد  ژنو به امضای  بر خی کشور ها از سه قاره جهان رسید. بر اساس این پیمان کشور های عضو متعهد شدند با مجروحان و اسرای جنگی رفتاری اسان دوستانه ایفا نمایند .


دبوسی آهنگساز بزرگ فرانسوی در چنین روزی در سال 1862 میلادی به دنیا آمد . آثار او  در تغییر و تحول بهینه موسیقی قرن بیستم تاثیر فراوانی داشت . "دریا"  عنوان مهمترین اثر موسیقایی  اوست .


پارکر نویسنده بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1893 میلادی به دنیا آمد . وی بیشتر داستانهای کوتاه می نگاشت . او در سال 1958 میلادی جایزه معتبر "ماژوری پیبادی " را از آن خود کرد .

رنه ولک نویسنده بر جسته اطریشی در چنین روزی در سال 1903 میلادی به دنیا آمد." مفهوم نقد" عنوان مهمترین اثر اوست که تاکنون چندین جلد از آن به فارسی ترجمه شده است .


شیائو پینگ در چنین روزی  در سال 1904 میلادی به دنیا آمد . وی بین سالهای 1976 تا 1978 در چین حکومت کرد .این رهبر کمونیست چین توانست در این کشور د ست به یک سری اصلاحات اقتصادی بزند  و کشورش را   به سمت بازار آزاد اقتصادی پیش برد . وی  در سال 1997 میلادی در گذشت .


این نویسنده آمریکایی در چنین روزی در سال 1920 میلادی به دنیا آمد . آثاراو بیشتر در حوزه  قصه های علمی تخیلی است ." فارنهایت 451 "و مردم مصور" عناوین مهمترین آثار اویند .


اشتوک هوسن،  آهنگساز آلمانی در چنین روزی در سال 1928 میلادی به دنیا آمد . "کنتراست ها  "عنوان مهمترین اثر موسیقایی اوست .

کالینز رهبر شاخه  نظامی شین فین در چنین روزی در سال 1922 در گذشت . او توسط چند تن از قدرت طلبان ترور شد .

جو مو کنیاتا رییس جمهور کنیا در چنین روزی در سال 1978 میلادی در گذشت . وی به هنگام مرگ هشتاد وسه سال داشت .


در چنین روزی در سال 658 ه ق شهر دمشق به دست تاتار ها به فر ماندهی کیتو بوقا یکی از فر ماندهان هلاکو سقو ط کرد . هلاکو خان مغول پس از سقوط بغداد در چهارم صقر 656 به سوی شام و مصر حرکت کرد تا اینکه حلقه تصرفات خود را در سرزمین های اسلامی تکمیل نماید . هلاکو در ماه رمضان    سال 657 ه ق از آذر بایجان به همراه سپاهش به فر ماندهی کیتو بوقا به سوی شام حرکت کرد . شهرهای  حلب و نهایتا دمشق پس از چندین ماه اسارت این شهر نهایتا سقوط کردند   .


در چنین روزی در سال 1342 ه ق ایتالیایی ها شهر طرابلس پایتخت لیبی را به اشغال خود در آوردند و بر جمهوری لیبی  تسلط یافتند . پیشتر لیبی در تسلط   رومیان و یونانیان بود . در قرن ششم میلادى  لیبى جزو امپراطورى بیزانس شد و پس از آن اعراب مسلمان  ،  اسپانیائى‏ها و عثمانى این کشور را در ید قدرت خود داشتند . پس از عثمانى، لیبى مستعمره ایتالیا شد و در جنگ جهانى دوم با شکست ایتالیا، ارتش آن ناگزیر شد که از این سرزمین خارج شود. مردم لیبی با انجام  رشادت های گونه گون در مقابل استعمار گران ایتالیایی  مقاومت بسیاری را از خود نشان دادند. جنبش ضد استعماری عمر مختار از جمله این مقاومت ها ست که سرانجام  شهادت او و مقاومت جانانه مسلمانان  به اخراج استعمار گران از لیبی منجر گردید .  لیبى پس از آن تحت نظارت فرانسه و انگلیس درآمد و سرانجام در سال 1951م با نظارت سازمان ملل متحد به استقلال رسید.  در سال 1969م سرهنگ معر قذافی با کودتایى بدون خونریزى علیه  شاه ادریس (پادشاه وقت) به قدرت رسید.