فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۳ شهریور
    • 13 September
    • ٩ ربيع الاول


  شیون فومنی در 3 آذرماه 1325 در« فومن »یکی از شهرستانهای شمال ایران به دنیا آمد و در طول زندگی ادبی خویش ، توجه ویژه ای به فرهنگ عامیانه داشت. این شاعر معاصر ، تحصیلات ابتدایی خود را در زادگاهش فومن و تحصیلات متوسطه را در شهر کرمانشاه به پایان رساند و پس از اخذ دیپلم به خدمت در آموزش و پرورش استان مازندران مشغول شد. او سالها یی نیز در رشت به تدریس پرداخت . شیون با علاقه ای که به ادبیات داشت به شعر روی آوردبا تاثیر از فضای سرسبز خطه های شمال به خلق آثار هنری و ادبی دست زد. زبان شعری شیون ساده و صمیمی است که گاهی رگه هایی از زبان مردم گیلان را می توان در آن مشاهده کرد .
شیون فومنی شاعر و ترانه سرا در تاریخ 23 / شهریور ماه 1377 درگذشت و در سیلمان داراب - رشت ، در جوار میرزا کوچک خان جنگلی به خاک سپرده شد. آثار منتشر شده از شیون بد ین شرح است :
پیش پای برگ ( شعر)، یک آسمان پرواز(شعر)، از تو برای تو( شعر)، رودخانه در بهار( شعر)، شروه های شیرین( شعر)، در هوای یوش( شعر)، کودک خیالی ( مجموعه شعر های کودکانه)، کودک لجباز ( قصه منظوم کودکانه)، با اهل طرب( ترانه)، دره ی پروانه ( دفتر قصه ) .

در چنین روزی در سال 1378 هجری شمسی  مرتضی راوندی دانشمند علوم اجتماعی دیده از جهان فروبست. تاریخ  اجتماعی ایران در11جلد عنوان مهمترین اثر این دانش پژوه علوم اجتماعی در ایران است .

در چنین روزی در سال 1658میلادی نخستین  نخست وزیر انگلستان با نام  اولیورکرامول  درگذشت. وی  به علت مخالفت  با شارل اول شاه انگلستان اعدام شد .


در چنین روز ی در سال 627 میلادی  جنگ های معروف به جنگ 24 ساله بین ایران روم پایان یافت . خسرو پرویز با فوکاس قاتل موریس امپراطور روم وارد جنگ شد و در سال 605 میلادی دارا را گشود و در 607 حران و در 609 قسمتی از ارمنستان و در 611 انطاکیه را از رومیان گرفت . بین سالهای 620 تا 627 بخت از ایرانیان روی برگرداند و سرداران ایران از هراکیلیوس شکست خوردند و دشمن تا تیسفون پیش آمد اما از حمله به این شهر خود داری کرد  و بازگشت . شاه که از این شکست ها دچا ر ناراحتی شده بود شروع به قتل اشراف  و شاهزادگان کرد.


در چنین روزی در سال 1993 میلادی پیمان تشکیلات خودگردان فلسطینی به رهبری عرفات با رژیم صهیونیستی به امضا رسید که طی آن نتیجه ای برای فلسطنیان  نداشت .  موافتنامه رژیم صهیونیستی و تشکیلات  خود گردان فلسطینی درباره خود مختاری موقت سرزمین های اشغالی (نوار غزه - اریحا ) توسط اسحاق رابین و یاسر عرفات در واشنگتن به امضا رسید .

در چنین روزی  در سال 1959 میلادی نخستین سفینه شوروی سابق با نام مه نورد بر سطح کره ماه نشست .


شومان آهنگساز بر جسته آلمانی در چنین روزی در سال 1819 میلادی دیده به جهان گشود . او مهارت ویژه ای در نواختن ساز پیانو داشت و قطعات زیبایی  از خود به جای نهاده است .


میر روانشناس و روانپزشک بر جسته آمریکایی  در چنین روزی در سال 1866 میلادی دیده به جهان گشود . او برای نخستین بار در جهان علم بهداشت روانی را تدوین کرد .


شونبرگ آهنگساز بر جسته اطریشی  در چنین روزی در سال 1874 میلادی دیده به  جهان گشود . کوا رتت د وم عنوان مهمترین اثر موسیقایی اوست .

چارلز آهنگساز بر جسته آمریکایی  در چنین روزی در سال 1918 دیده به جهان گشود . او بیشتر رهبر ارکستر را به عهده داشت . پری کومو عنوان مهمترین اثر موسیقایی اوست .

موریس  ژار آهنگساز فرانسوی در چنین روزی در سال 1924 میلادی به دنیا آمد . او موسیقی فیلمهای بزرگی چون دکتر ژیواگو را ساخته است . وی به همین خاطر در سال 1966 جایزه اسکار بهترین موسیقی فیلم را از آن خود کرد .


اسنشز رییس جمهور کاستاریکا در چنین روزی در سال 1941 میلادی به دنیا آمد . او در سال 1987 میلادی جایزه نوبل  صلح را از آن خود کرد . وی از سال 1986 بر این کشور حکومت می کند .

دانته  الیگیری شاعر و نویسنده بسیار معروف و بزرگ ایتالیایی در فلورانس زاده شد . او علاوه بر شاعری و نویسندگی در نقاشی و موسیقی هم دست داشت و گذشته از این که در همه دانش های زمان خود کار آمد و استاد شد  حوادث او را به عرصه  سیاست هم کشاند . وی در سال 1300م.  به عنوان یکی از شش تن حاکم پادوا برگزیده شد اما به علت مخالفتش با پاپ در سال 1302 تبعید شد و هرگز روی زادگاه خود را ندید . کمدی الهی اثر جاودانی او بی شک از جمله شاهکار های بزرگ هنری بشر است که از سه کتاب بهشت ، برزخ و دوزخ سروده شده است و دانته آن را به کان گرانده دلاسکا اهدا کرد . وی در چنین روزی در سال 1321 میلادی دار فانی را وداع گفت .


فیلیپ دوم پادشاه  اسپانیا در چنین روزی در سن هفتاد و یک سالگی دار فانی را وداع گفت . او در میان سالهای 1556 تا 1598 بر این کشور حکومت می کرد .


تلخیص  از کتاب: تاریخ خلفاء، نویسنده: حجه الاسلام و المسلمین رسول جعفریان :
خلیفه دوم  از طایفه بنى عدى بود. طایفه مزبور یکى از تیره‏هاى کم جمعیت قریش بوده است. مادرش حنتمه دختر هاشم بن مغیره از تیره بنى مخزوم بود. این تیره نیز از طایفه قریش و در جاهلیت از همپیمانان بنى امیه به شمار مى‏رفت. وی  بر خلاف ابو بکر، از کسانى بود که سالها پس از بعثت رسول خدا (ص) به آن حضرت ایمان آورد. بسیارى از مصادر، اسلام او را در سال ششم بعثت مى‏دانند. این در حالى است که مسعودى، اسلام او را چهار سال قبل از هجرت، یعنى سال نهم بعثت مى‏داند.
خلیفه دوم  در دوران مدینه، در حوادث و جنگها حضور داشت گر چه تاریخ خاطره ویژه‏اى از وى به یادگار ندارد. زمانى که دختر او حفصه به عقد رسول خدا (ص) در آمد، رفت و شد وى با رسول خدا (ص) بیشتر شد.  پیش از آنکه ابو بکر وى را بر این کار بگمارد، درباره این کار خود، از عبد الرحمن بن عوف مشورت خواست، او با تمجید از وى، عمر را فردى عصبانى خواند.  پس از نوشتن عهد خلافت عمر توسط ابو بکر، عملا عمر به خلافت منصوب شده بود.خلق سختگیرانه عمر، از نظر اقتصادى نیز نمود خاص خود را داشت. او زندگى ساده را براى خود و کارگزاران و خانواده خود مى‏پسندید، در این باره الگوى زندگى رسول خدا (ص) هنوز در میان مردم جارى بود گر چه به مرور کسانى از حاکمان، راه و رسم دیگرى را پیشه کرده بودند. عمر علاوه بر آن که به هر روى تحت تاثیر آن الگو قرار داشت‏شخصا نیز برداشت زهدگرایانه افراطى از دین داشت. خلیفه بیش از ده سال خلافت کرده و در سال 23 هجرى کشته شد .