فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۷ شهریور
    • 17 September
    • ١٣ ربيع الاول

محمد حسین بهجت تبریزی( شهریار) در سال 1285 در شهر تبریز متولد شد . پس از پایان دوران ابتدایی و متوسطه در تبریز وارد دانشکده پزشکی شد . اما تحصیلات خود را نا تمام گذاشت و عملا" زندگی خود را وقف شعر کرد .
او از همان جوانی دارای توانایی سرشاری در شعر بود و به خوبی توانست از این استعداد شعری خود استفاده کند .  هر چند شهریار در کلیه قالبهای شعری کهن شعر سروده است اما بیشترین آثاری که از او باقی مانده ، در قالب غزل است.
 منتقدان و کارشناسان  او را از بزرگترین غزل سرایان عصر خودش می دانند. زبان ساده ، روان و گاه نزدیک به محاوره در آثار او برجستگی خاصی دارد و می توان گفت از دلایل موفقیت او در عرصه شعراست . شیوه شعری او اگر چه به زبان روز جامعه خودش نزدیک است، امااستقبالهای شعریش از حافظ نشان از یک عشق شاعرانه به غزل کهن می دهد .علاقه شدید شهریار به غزلسرای بزرگ فارسی زبان « حافظ» به حدی بود که با زدن تفال به دیوان او تخلص خود را که ابتدا « بهجت» بود به « شهریار» تغییر داد .وخود می گوید « از کودکی با دو کتاب« قرآن» وغزلیات « حافظ» بزرگ شده ام».
 شهریاردر عصری شعر می گوید که نیما شاعر نوگرای ایرانی  در حال  نو آوری است. اما شاعر آذری با تمام احتراماتی که به نیما و نو گرایی او در شعر قایل است، تحت تاثیرشیوه او قرار نمی گیرد. اما تاثیر نیما را می توان در بعضی از اشعار او که در قالبهای مختلف سروده است به خوبی مشاهده کرد .
بکار گیری مناسب و بجای واژه ها ، کاربرد زبان محاوره در شعر را می توان از خصوصیات  بارز شعر او دانست که مخاطبان عام و خاص را با خود همراه می کند .
شهریار نه تنها در شعر و زبان فارسی از چهر ه های نامدار به شمار می رود بلکه از بزرگترین شاعران آذری زبان است که منظومه او به این زبان با عنوان « حیدر بابا یه سلام  » به چندین زبان دنیا ترجمه و منتشرشده است .
دیوان اشعاراو در پنج جلد منتشر شده ، که اشعار فارسی و آذری این شاعر توانمند  را در خود جای  داده است .
این شاعر بزرگ و غزل سرا ، متخلص به شهریار در 26 شهریورماه  1367 در تبریز دیده از جهان فرو بست و جامعه ادبی را از شعرهای زیبای خود محروم نمود .
پیکر او در  مقبره الشعرای تبریز در کنار دیگر شاعران نامدار آن دیار به خاک سپرده شد .
از شعرهای به یاد ماندنی او می توان به اثر زیبا و آسمانی او در وصف مولای متقیان علی ( ع ) اشاره کرد که سالهاست چون گوهری در میان دیگر اشعاراو می درخشد. روحش شاد
منظومه " حیدر بابایه سلام " او به ترکی  چنان گل کرد که آوازه آن از مرز های ایران گذشت و خود باب جدیدی را در شعر ترکی گشود .  به پاس قدر دانی از تلاش های استاد فقید در حوزه شعر پارسی و نکوداشت یاد شاعران و ا د یبا ن پارسی گوی  روز27 شهریور به عنوان " روز شعرو ا دب فارسی " برگزیده شده است .

سپتامبر سیاه به سلسله حوادثی  گفته می شود که به کشتار فلسطینی ها و اخراج آنها از اردن انجامید .
پس از پیروزی فلسطینی ها در نبرد کرامه و  از پاییز  سال  1968 ، اردن به تدریج مرکز فعالیت فلسطینیان شد . بطوریکه شش  هزار چریک   فلسطینی و بیش از پانزده هزار جوان عرب با سازمان الفتح در  شهر عمان اردن جهت پیشبرد اهداف انتفاضه بایکدیگر  همکاری می کردند  . از سال 1969 بیشتر عملیات نظامی فلسطینیان علیه نظامیان رژیم صهیونیستی از داخل خاک اردن آغاز می شد . شاه حسین پادشاه اردن در دهم آوریل 1969 ، طرح ده  ماده ای خود را  علاوه بر پذیرش  قطعنامه 242 شورای  امنیت مبنی بر برقراری صلح  پایدار در منطقه که در آن همه کشور ها دارای حق حیات باشند ، ارایه کرد  و حتی آن را به طور مبسوطی گسترش داد  . این طرح که در زمینه کشتیرانی در خلیج عقبه و کانال سوئز امتیازی بیشتر از قطعنامه یادشده به  رژیم صهیونیستی می داد با واکنش تند فلسطینی ها مواجه شد . پس از عدم پذیرش این طرح از سوی فلسطینی ها ،  ارتش اردن در چهارم سپتامبر سال 1970 مقر کمیته مرکزی سازمان آزادی بخش فلسطین  را مورد حمله نظامی قرار داد  . دلیل این حمله  بروز سوء قصد در روز اول سپتامبر همان سال به شاه حسین بود . اما بعد از این تاریخ ، وضعیت  وخیم تری شکل گرفت و دولت اردن در روز 16 سپتامبر همان سال با تشکیل یک کابینه  نظامی عملا به ساف اعلان جنگ کرد . در همین وضعیت سی تا چهل هزار چریک فلسطینی نیز تحت فرماندهی یاسر عرفات ، وضعیت و آرایش نظامی به خود گرفتند . سرانجام در چنین روزی در سال 1970 ارتش اردن با حمله همه جانبه به مراکز تجمع چریک های فلسطینی در اردن طی ده روز به کشتار فلسطینیان پرداخت . بعد از این واقعه در تاریخ 26 سپتامبر همان سال دولت اردن کابینه نظامی را کنار گذاشت و یک کابینه غیر نظامی به رهبری احمد طوقان تشکیل داد . در جنگ های خونینی که در فاصله هفدهم سپتامبر تا ششم اکتبر همان سال اتفاق  افتاد هزاران فلسطینی کشته و مجروح شدند .

نیرو های رژیم صهیونیستی در پی توسعه طلبی های گسترده خود  ،  در روز های شانزدهم  و هفدهم سپتامبر 1982 میلادی به اردو گاههای صبرا و شتیلا حمله بردند و در اقدامی وحشیانه ، بیش از سه  هزار فلسطینی را به شهادت  رساندند . نیرو های فالانژ پس از شکست طرح فاس و مخالفت جبهه خلق برای آزادی فلسطین و جبهه مبارزه خلق با آن  و همچنین ناکام ماندن طرح برژنف ( هر دو طرح ضمن ارایه راهکاری  برای سازش در منطقه خاورمیانه به نوعی در جهت اهداف رژیم صهیونیستی بر نامه ریزی شده بودند)    ،  در اقدامی سبعانه  در ورودی اردو گاه صبرا  را بستند و با دور کردن مردم از این ناحیه خواستند که خبر نگاران و مردم لبنان از مساله بویی نبرند . آنگاه  نظامیان رژیم صهیونیستی و نیرو های فالانژ با گرد آوری فلسطینیان در حومه بیروت آنان را قتل عام کردند .
در عین حال گسترده ترین کشتار مردم فلسطین در اردوگاه شتیلا رخ داد . فالانژها طی چند ساعت بیش از هزار و چهارصد نفر از فلسطینی ها ی ساکن اردو گاههای برج البراجنه و شتیلا را در غرب بیروت به وحشیانه ترین وضع ممکن نابود کردند. پس از این وحشیگری ، شورای امنیت سازمان ملل متحد از رژیم صهیونیستی خواست که نیروهای خود را بلا شرط به مرز های شناخته شده لبنان عقب بکشد . اما این رژیم همچنان به حرکت خود در کشتار مردم بی دفاع فلسطین ادامه داد . شورای امنیت سازمان ملل متحد در همان سال از این کشتار ها به عنوان قتل عام جنایی فلسطینیان یاد  وآن را به شدت   محکوم کرد .

آردا ک مانوکیان اسقف اعظم ارمنه ایران در چنین روزی  در سال 1378 ه ش دار فانی را وداع گفت .

در چنین روزی در سال 1369 ه ش نخستین نشست شورای زبان و ادب فارسی با حضور استاد محمد محیط طباطبایی تشکیل شد .

چارلز سوم  پادشاه فرانسه در چنین روزی در سال 879 میلادی به دنیا آمد . وی در بین سالهای 893 تا 923 میلادی بر این کشور حکومت کرد .

ونسسلاس دوم پادشاه لهستان در چنین روزی در سال 1271 میلادی به دنیا آمد . وی در میان سالهای 1278 تا 1305 میلادی بر این کشور حکومت کرد .

دو کندرسه فیلسوف بر جسته فرانسوی در چنین روزی در سال 1743 میلادی به دنیا آمد .


مزوفانتی زبانشناس بر جسته ایتالیایی در چنین روزی در سال 1774 میلادی دیده  به جهان گشود . وی بیش از هفتاد زبان را فراگرفته بود .


یونیکیرو ، شاعر بزرگ پرتغالی در چنین روزی در سال 1850 میلادی دیده به جهان گشود . نخستین های ساده عنوان مهمترین اثر ادبی اوست .

گریفس آهنگساز بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1884 میلادی متولد شد  . طاووس  سفید عنوان مهمترین اثر موسیقایی اوست .


ورگاس رییس جمهور کلمبیا در چنین روزی در سال 1921 میلادی به دنیا آمد . او در بین سالهای 1986 میلادی تا 1990 بر این کشور حکومت کرد  .

سومازا رییس جمهور پیشین نیکارگوئه در چنین روزی در سال 1980 میلادی در پاراگوئه ترور شد .


در چنین روزی در سال 1343 ه ق یکی از مشهور ترین نویسندگان فرانسوی یده از جهان فروبست . آناتول فرانس یکی از بزرگترین نویسندگان فرانسوی محسوب می شود . او در سال 1921 میلادی جایزه نوبل ادبی را از آن خود کرد . از میان آثار وی می توان به انقلاب فرشتگان  اشاره کرد .


در چنین روزی در سال 1356 ه ق  جان راکفلر یکی از بزرگترین ثروتمندان جهان دیده از جهان فروبست . او از سرمایه گذاران در صنعت نفت به شمار می رفت . گفته می شود  ثروت وی برابر بود با  شش درصد درآمد  ناخالص ملی  ایالات متحده آمریکا . شرکت نفتی اکسون از ابتکارات اوست .


در چنین روزی در سال 1395 ه ق  ملک فیصل بن عبدالعزیز سومین پسر ملک عبدالعزیز  در گذشت . وی  سومین نفری  بود که در  عربستان سعودی  سمت پادشاهی را عهده دار می شد   .


در چنین روزی در سال 1404 ه ق ادیب توانای تونسی بشیر بن ابراهمیم خریف دیده از جهان فروبست . وی کتاب روایه در تونس را به رشته تحریر در آورده است .