در چنین روزی در سال 1359 رژیم بعثی عراق که در پی ایجاد تشنج در منطقه بود و قصد داشت معاهده 1975 الجزایر را زیر پا بگذارد با هدف برانداختن نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران جنگ ناجوانمردانه ای را علیه کشورمان آغاز کرد که تنها آغاز جنگ با او بود ، چراکه در این راه بسیاری از کشور های غربی به کمک این رژیم شتافتند و ضربه زدن به نظام اسلامی ایران را سرلوحه سیاست خارجی خود قرار دادند . صدام حسین رئیس جمهور عراق ، قبل از آغاز رسمی جنگ با ظاهر شدن در برابر دوربین های تلویزیون عراق قرار داد 1975را پاره و عملا آن را بطور یک جانبه فسخ کرد . البته تحرکات نظامی عراق علیه ایران از سال 1358 آغاز شده بود و لیکن این تحرکات در ابتدا ضعیف می نمود . بروز حوادثی چون تصرف سفارت آمریکا درتهران به دست دانشجویان پیرو خط امام ، شکست حمله نظامی آمریکا در طبس که برای آزاد سازی گروگانها انجام گرفته بود ، روی کار آمدن صدام حسین در عراق و روحیه قدرت طلبی و سلطه گری او به منظور کسب امتیازات از دست داده در قرارداد 1975و نیز دستگیری و اعدام آیت الله محمد باقر صدر از جمله عوامل و حوادثی بود که رژیم بعثی را برآن داشت تا به جمهوری اسلامی ایران حمله کند . لازم به ذکر است تجاوزات صدام حسین در شش ماهه اول سال 1359 روند یکسانی نداشت بلکه از زمان قطع رابطه آمریکا با ایران تا آستانه کودتای نوژه روبه شدت نهاد . تجاوزات عراق طی سه دهه شهریور روند تصاعدی به خود گرفت . به گونه ای که در شانزدهم شهریور همان سال ، منطقه خان لیلی به تصرف ارتش عراق در آمد و چند روز بعد نیز منطقه میمک و پس از آن برخی ارتفاعات و پاسگاههای داخلی به اشغال دشمن بعثی در آمدند . در این دوره بسیاری از جوانان کشور اسلامی در گروهها و دسته های مختلف به سمت جبهه های دفاع مقدس شتافتند و یاریگر برادران ارتشی و سپاهی خود شدند .
بسیاری از مورخان دفاع مقدس ، تاریخ جنگ را به دو دوره عمده تقسیم می کنند :
دوره اول ازسی و یکم شهریور تا آزادی خرمشهر ادامه می یابد و دوره دوم از آزادی خرمشهر تا پایان جنگ می باشد. در دوره نخست دشمن پس از ارزیابی غلط از اوضاع ایران اسلامی و عدم شناخت از پشتوانه های مردمی ، اقدام به تهاجمی همه جانبه علیه ایران کرد و تا اندازه ای توانست در خاک ایران اسلامی نفوذ کند، اما با حضور نیروهای مدافع انقلاب اسلامی ، دشمن زمین گیر شد و پس از برکناری عناصر غیرمومن به انقلاب اسلامی ، امکان حضور نیروهای مردمی در جبهه ها فراهم شد . با این برتری نظامی، ابتکار عمل در دست نیروهای خودی قرار گرفت و طی یک سلسله عملیات، خرمشهر در سوم خرداد 1361 در عملیات بیت المقدس آزاد شد.
دوره دوم دفاع مقدس نیز زمانی ادامه یافت که دشمنان اسلام درجستجوی راههایی جهت مهار قدرت رزمندگان اسلام بودند. در این دوره شاهد حضور فعالیت قدرتهای خارجی در صحنه مستقیم نبرد و تلاشهای گسترده اقتصادی و سیاسی برای مهار نظامی ایران هستیم . این امر در حالی صورت می پذیرفت که دشمن منفعلانه با یک تغییر خط مشی شتابزده، شعار صلح را محور ادعاهای خویش قرار داده و عمده نیروهایش به پشت مرزهای بین المللی رانده شده بودند . پس از گذشت 8 سال، جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی ایران در تاریخ بیست و نهم مرداد 1367 ه ش پایان یافت. سازمان ملل متحد پس از چند سال از اتمام جنگ، عراق را به عنوان کشور تجاوزگر اعلام کرد و این کشور را ملزم به پرداخت غرامت به ایران ساخت . در این جنگ قشر های مختلف مردم از پیر، میانسال ، جوان گرفته تا تحصیلکرده ، بی سواد و...دست به خلق حماسه هایی جاودانه زدند که در تاریخ ایران مثال زدنی است . یاد و خاطره شهیدان هشت سال دفاع مقدس گرامی و جاودانه باد .