فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۷ شهریور
    • 28 August
    • ٢٣ صفر

یوهان ولفگانگ فون گوته شاعر دراماتیست و نویسنده آلمانی در شهر فرانکفورت چشم به گیتی گشود . پدر او از جمله اشراف و علمای بزرگ  مشهور آلمانی بود . گوته ایام جوانی را در شهر های لایپ زیک و استراسبورگ به تحصیل حقوق و علم پزشکی گذارنید و چون به رتبه پزشکی رسید دل بر ادبیات بست و در شهر وایمار اقامت گزید . نخستین اثر ادبی او درام" گوتس فون بلرلیخن گن" است که در سال 1773 به رشته تحریر در آمد . گوته در تمام رشته های ادبی از نثر و نظم و تئاتر نویس داستان سرایی گرفته تا فن انتقاد استاد بود .وی  از علوم طبیعی و گیاه شناسی نیز اطلاع کافی داشت و کتبی نیز درباره رنگ ها و نباتات نگاشت . وی در سال 1786 برای نخستین بار به ایتالیا مسافرت کرد . در سال 1808 ناپلئون اول به دیدار گوته رفت و ساعتی چند در مصاحبت او به سر برد و به او نشان لژیون دونور اعطا کرد . این شاعر بزرگ پس از هشتاد و سه سال زندگی در سال 1832 میلادی در شهر وایمار در گذشت . "رنجهای ورتر" ،" ایفی ژنی "،" اگمونت "،" هرمان دوروتا" ،" ویلهلم مایستر" و "وصلت انتخابی" از مهمترین آثار اویند . گوته در سال 1808 میلادی نخستین بخش از فاوست را منتشر ساخت . دیوان شرقی ، .یادداشتهای من ، نغمه ها ، سکون دریا ، رقص اموات ، شعر و حقیقت و...از مهمترین آثار شعری اویند .
گوته سخت دلبسته و تحت تاثیر حافظ شیرازی بود ودیوان شرقی وی براساس همین تعلق خاطر نوشته شده است .

در چنین روزی در سال 1827 میلادی لئو تولستوی ادیب ونویسنده بر جسته روس به دنیا آمد .لو یا لئو تولستوی نویسنده بر جسته جهان در  خانواده ای اشرافی  در یاسنایا پولیانا به دنیا آمد. وی در دو سالگی مادر و در هشت سالگی پدرش را از دست داد. تولستوی در این سال ها زیر نظر عمه و مادربزرگش و نیز در محیط  مذهبی روستای خود،  پرورش یافت . تولستوی  پس از طی تحصیلات مقدماتی و همچنین طی تحصیلات تکمیلی  در دانشگاه قازان  به نوشتن
بخش های ناتمام  زندگینامه خود نوشت اش در کودکی (1853)، نوجوانی (1854) و جوانی (1857) پرداخت. تولستوی در پایان جنگ کریمه از ارتش کناره گرفت و با حضور در مجامع ادبی مسکو و ارایه آثار ادبی خود ، شهرتی به هم زد. وی به کمک تورگنیف نویسنده بر جسته روس در 1857 راهی اروپا گردید. حضور در مراسم اعدامی با گیوتین که در پاریس شاهد آن بود ،  به نفرت او از معیارهای اروپایی دامن زد . وی در بازگشت به روسیه، کتاب های  پگاه ارباب، سه مرگ، آلبرت و خوشبختی خانوادگی را انتشار داد. تولستوی که از آغاز عمر به بیداد گری ها و شقاوت های طبقه خود پی برده بود از سال 1849 در املاک خود مستقر شد و کوشید تا به حال رعایای کشور خود مفید واقع شود . به همین منظور  مدرسه ای برای روستاییان در یاسنایا پولیانا تأسیس کرد و نشریه ای آموزشی انتشار داد. وی در سالهای  پایان عمر دچار یاس فلسفی مضاعفی گشت و دست به نگارش کتاب اعتراف زد . در این کتاب تولستوی بر گشت خود را از مذهب ارتودوکس اعلام داشت . قزاق ها ، جنگ وصلح ، جنگ های ناپلئون ، آنا کارنینا ، سنت پطرز بورگ ، مرگ ایوان ایلیچ ، حاجی مراد ، قدرت در تاریکی ، نعش جاندار و رستاخیز از مهمترین آثار اویند .

این نقاش انگلیسی در چنین روزی در سال 1833 میلادی به دنیا آمد . وی طراح و نقاش سبک قبل از رافائل است .

ویپل  ستاره  شناس آمریکایی در چنین روزی در سال 1878 میلادی قدم به عرصه گیتی نهاد  . او در سال 1934 به دلیل تلاش های فراوان خود در فیزیک ستاره شناسی جایزه نوبل  را از آن خود کرد .

لانگ ، منتقد ادبی و موسیقی شناس مجارستانی در چنین روزی در سال 1901 میلادی دیده به جهان گشود .

بتلهیم نویسنده بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1903 میلادی به دنیا آمد ." استفاده های افسون"  از مهمترین آثار اوست .


بتجمان ، ملک الشعرای انگلستان در چنین روزی در سال 1906 میلادی دیده به جهان گشود . در آثار او نوعی غم غربت نسبت به گذشته نزدیک دیده می شود   .

پیترسون نویسنده بر جسته آمریکایی در چنین روزی در سال 1908 میلادی به دنیا آمد . "چگونه پرندگان را بشناسیم؟ " عنوان مهمترین اثر علمی اوست .

رایت میلز جامعه شناس و نویسنده آمریکایی در چنین روزی در سال 1916 میلادی دیده به جهان گشود . "قدرت نخبگان "عنوان مهمترین اثر علمی اوست .


بنابر بر خی تواریخ در چنین روزی در سال 370 ه ق  ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا  ، معروف به شیخ الرییس پزشک ، ریاضیدان ، فیلسوف و منجم ایرانی  در خرمثین از توابع بخارا به دنیا آمد . وی در هجده سالگی    چنانکه خود نوشته است از تعلم همه علوم فارغ شد و دربیست و یک سالگی دست به تالیف و تصنیف زد . در بیست و دو سالگی پدرش در گذشت و ابن سینا متصدی شغل او شد . او بعد ها به علت  نابسامانی اوضاع سیاسی بخارا ، این شهر را ترک گفت  و به گرگانج  نزد خوارزمشاه رفت . سلطان غزنوی همان هنگام از او خواست که به غزنه رود اما بوعلی خواسته او را نپذیرفت . ابن سینا در بازگشت به گرگان با ابو عبید جوزجانی آشنا شد و هم در این سفر کتاب المختصر الاوسط ، کتاب المبدا والمعاد و مقداری از کتب قانون و نجات را تالیف کرد .حکیم  ابو علی  سینا در حدود 405 ه ق به ری رفت و در اوایل سال بعد به قزوین عزیمت کرد و از آنجا با سفر به همدان در این شهر  رحل اقامت گزید و نه سال در آن شهر ساکن بود تا اینکه در میان دیلمیان به وزارت رسید . بر اثر سعایت معاندان شیخ پس از وزارت ، چهار ماه به زندان افتاد و در این مدت چند کتاب و رساله مهم تالیف کرد . ابن سینا تا آخردر خدمت علاء الدوله کاکویه بود تا آنکه در سال 428ه . ق در همدان در گذشت . پیکر او در همدان  مدفون است . در مشرق زمین فلسفه یونانی هیچگاه مفسری با عمق و دقت ابن سینا نداشته است . وی  آرای  آنان را با نظرات یکتا پرستی اسلام در هم می  آمیخت و به این طریق در فلسفه مشا مباحثی آورد که در اصل یونانی آن سابقه ای نداشته است . او در حوزه علم طبابت نیز استادی حاذق و طبیبی عالم بود به گونه ا ی که بسیاری از بیماری های صعب العلاج آن دوران را درمان می کرد . وی  در حوزه نجوم و ریاضی نیز صاحب رای است .