فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۵ آذر
    • 5 December
    • ٣ جمادي الثانيه

در چنین روزی در سال1358هجری شمسی  نقود جمهوری اسلامی ایران دربانکهای انگلیسی از سوی دولت بریتانیا ضبط شد .
 دولت بریتانیا در واقع با این کار قصد داشت جمهوری اسلامی ایران را تحت فشار مضاعف اقتصادی قرار دهد تا ایران  گروگانهای آمریکایی را آزاد سازد . چندی پیش از این اقدام انگلیس ، دولت آمریکا به همین منظور دولت ایران را تحت محاصره اقتصادی شدید قرار داده بود .

محمدعلی فروغی ، دومین کابینه خود را در چنین روزی در سال 1320 ه ش  به مجلس شورای  ملی معرفی کرد.
وی  در شهریور ماه 1320 ه ش   پس از ورود نیروهای متفقین به ایران دوباره نخست وزیر شد .  محمد علی فروغی ملقب به ذکاء الملک دانشمند و نویسنده بزرگ معاصر ،  فرزند محمد حسین ذکاء الملک اصفهانی است . وی  در سال 1310 ه ق به مدرسه  دار الفنون رفت و به تحصیل در رشته طب پرداخت . اما بزودی آن را رها کرد و به تحصیل و مطالعه کتاب های حکمت و فلسفه روی آورد . او پس از مرگ پدر خود به ریاست مدرسه سیاسی که مدتی معلم آن بود برگزیده شد . فروغی بعد ها به وکالت و ریاست مجلس و همچنین وزارت و سفارت و رییس الوزر ایی و ریاست جامعه ملل و همچنین ریاست دیوان کیفر رسید و یکی از اعضای پیوسته فرهنگستان بود . از او آثار بسیاری به جای مانده است که از میان آنها می توان به تاریخ مختصر ایران ، حقوق اساسی ، تاریخ ملل شرق ، تاریخ مختصر دولت روم قدیم ، سیر حکمت در اروپا  و همچنین تصحیح دواوین بزرگان ادبیات فارسی اشاره کرد . فروغی که مورد اعتماد انگلیسی ها بود در تداوم حکومت پهلوی بعد از جنگ اول جهانی و تبعید رضاخان ، نقش کلیدی داشت و بدون اقدام وی نزد دول پیروز در جنگ ، پهلوی دوم بر اریکه قدرت نمی توانست تکیه زند.

درچنین روزی در  سال1369هجری شمسی، منوچهر جهانبگلو از استادان  موسیقی اصیل ایرانی دار فانی را وداع گفت . وی  در زمینه موسیقی دکتری خود را از اتریش دریافت داشته بود . جهانبگلو در ایران به تدریس موسیقی مشغول بود  . کتاب آموزش سنتور از جمله آثار اوست .

سیمین آقار رضی موسیقیدان ایرانی در چنین روزی در سال 1317 ه ش  به دنیا آمد . وی نوازنده  قانون و ویولون است . او در نوازندگی ساز قانون روش نوینی را ابداع کرده است .

فرهاد ارژنگی  موسیقیدان ایرانی در چنین روزی در سال 1317 ه ش  دیده به جهان گشود  . وی در سال 1340 ه ش  دار فانی را وداع گفت . او نوازنده  تار بود . از وی در حوزه ساخت تصانیف مختلف در موسیقی سنتی آثار زیبایی به یادگار مانده است .

در چنین روزی در سال 1901 میلادی والت الیاس دیزنی دیده به جهان گشود . او نخستین شخصیت  پویا نمایی خود را با نام میکی موس در سن 27 سالگی خلق کرد . والت دیزنی  نابغه مشهور و محبوب عموم مردم جهان با خلق شخصیت های کارتونی توانست در مدت عمر خود خاطرات زیبایی را برای کودکان  نوجوانان جهان به ارمغان بیاورد . آثار او که عمدتا کاراکتریستیک و نوعا بدون صدای شخصیت خلق شده اند ،  به نوعی گویش و زبان جهانی را برای مخاطب تداعی می کنند . کمتر کسی را در نسل های مختلف می توان یافت که بیننده آثار والت دیزنی و کمپانی فیلمسازی اش و یا مصرف کننده اجناس و اسباب بازی های فروشگاه های دیزنی نبوده باشد. او موسس بزرگترین کمپانی تولید انیمیشین در جهان بود . هم اکنون کمپانی والت دیزنی از بزرگترین  شرکت های تولید فیلمهای پویا نمایی در جهان به شمار می آید .

در چنین روزی در سال 1492 کریستقف کلمب هائیتی را کشف کرد . هسپانیولا اسم سابق جزیره سابق هائیتی  بود .

در چنین روزی در سال 1560 میلادی چارلز نهم پس از مرگ فرانسیس دوم به پادشاهی فرانسه رسید .

در چنین روزی در سال 1792 میلادی محاکمه آخرین پادشاه فرانسه لویی شانزدهم آغاز شد . هنگامی که شاه به دست انقلابی ها گرفتار شد و به زندان افتاد  در مورد تعیین تکلیف وی میان حزب ژیروندون ها و ژاکوبن ها مشاجراتی بسیار در گرفت . ژیروندن ها به حبس شاه بسنده می کردند و ژاکوبن ها خواستار اعدام او بودند . و همین امر جنگ ها و خونریزی های شدید را به همراه آورد . سرانجام ژاکوبن ها پیروز شدند و لویی شانزدهم را تسلیم گیوتین کردند .

در چنین روزی در سال 1961 نیروهای سازمان ملل متحد به کاتانگا در کنگو  حمله ور شدند  .

در چنین روزی در سال 1962 میلادی ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی طی معاهده ای ،  در باره استتفاده از فضای ماورا جو به توافق رسیدند .

در چنین روزی در سال 1971 میلادی به در خواست اتحاد جماهیر شوروی شورای  امنیت سازمان ملل متحد قطعنامه ای را در جهت  آتش بس میان متخاصمین، هند و پاکستان، در  منطقه کشمیر به تصویب رساند .

در چنین روزی در سال 1976 میلادی ژاک شیراک برای بار دوم حزب گلیست ها را در فرانسه تشکیل داد .

در چنین روزی در سال 1977 میلادی کشور های سوریه ، لیبی ، الجزایر ، عراق  و یمن روابط سیاسی خود را بامصر به دلیل ارتباط آن کشور با رژیم صهیونیستی قطع کردند .

در چنین روزی در سال 2001 میلادی ، رهبران گروههای مختلف  افغان در آلمان در پیمانی موافقت خود را برای تشکیل دولت
موقت پس  از طالبان اعلام کردند . دو زن در ساختار کابینه جدید افغانستان  حضور داشتند . حامد کرزای  و کابینه اش  بیست ودوم دسامبر قدرت را در این کشور در دست گرفتند .

همه ساله چنین روزی به عنوان روز ملی در تایلند گرامی داشته می شود .

در چنین روزی در سال 1592 میلادی شاه جهان، امپراطور مغول هندوستان به دنیا آمد . وی بین سالهای 1628 تا 1658 میلادی براین کشور حکومت کرد . او تاج محل را ساخته  است که مقبره همسرش" شاه جهان" است.

در چنین روزی در سال 1548 میلادی سوارز فیلسوف  و متاله بزرگ اسپانیایی دیده به جهان گشود .

در چنین روزی در سال 1620 میلادی زرینی شاعر ونویسنده مجارستانی دیده به جهان گشود . "خطر زیگت "عنوان مهمترین اثر ادبی اوست .

در چنین روزی در سال 1863 میلادی استانیسلاوسکی بازیگر ، کارگردان و روش شناس سوئدی دیده به جهان گشود. وی توانست در طول عمر کاری خویش روش خاصی را در بازیگری ارایه کند . بسیاری از بازیگران امروزی ، روش بازیگری او را که به  نام استانیسلاوسکی شهرت یافته است ، در ارایه هنر بازیگری  به کار می گیرند .

در چنین روزی اوکن فیلسوف ایده آلیست آلمانی  دیده به جهان گشود . وی در سال 1908 میلادی موفق به دریافت جایزه نوبل شد .

 گیبونز نویسنده انگلیسی در چنین روزی در سال 1902 میلادی متولد شد ." مزرعه راحت سرد " عنوان مهمترین اثر اوست .

اکو نویسنده مشهور ایتالیایی در چنین روزی در سال 1932 میلادی دیده به جهان گشود . "نام گل سرخ "  عنوان مهمترین اثر اوست . همین رمان وی توانست در سال 1981 برنده جایزه استراگا و مد یسی در ایتالیا و فرانسه شده است . "آونگ فوکو"  و "جزیره روز پیشین"  عنوان دیگر آثار مهم اویند .

پروکاچینی نقاش ایتالیایی در چنین روزی در سال 1595 میلادی دار فانی را وداع گفت .

پلاتونوف نویسنده روس در چنین روزی در سال 1951 میلادی در گذشت . "پروک "و "کتلوان"  عناوین مهمترین آثار ادبی اویند .

در چنین روزی در سال 1870 میلادی الکساندر دومای پدر دار فانی را وداع گفت .  الکساندر دوما از مشهورترین رمان نویس های فرانسه در سال 1803 در ویلر کوترت فرانسه به دنیا آمد. وی در بیست سالگی نویسندگی را با  نگارش  نمایشنامه‌های رمانتیکی چون  "هانری سوم و خواهرش" و آنتونی آغاز کرد .  او  در طول زندگی خود  سفرهای بسیار  کرد. سه تفنگدار، کنت مونت کریستو ،  گردن بند خانم موتسورو، ملکه مارگو، ژوزف بالسامو، پاسداران چهل و پنج گانه، آموری، لاله سیاه، تأثرات سفر، گودال جهنم، خدا وسیله ساز است، تبعید شدگان، ابوالهول سرخ، آسکانیو، برج کج ، غرش توفان و قبل از طوفان از مهم ترین آثار اویند .

در چنین روزی در سال 1791 میلادی ولفگانگ آماد ئوس موتسارت نابغه موسیقی اتریشی دار فانی را وداع گفت . موتسارت موسیقیدان بر جسته اتریشی در سالز بورگ دیده به جهان گشود . وی  از سه سالگی نزد پدر لئو پولد موتسارت شروع به فراگرفتن موسیقی کرد . او در پنج سالگی تصنیف ساخت و نخستین اثرش  را پدرش یادداشت کرد . وی بعدها به وین رفت و در آنجا به ارایه آثار موسیقیی پرداخت . موتسارت پنجاه سمفونی نوشته است که 41 تای  آنها باقیمانده است . ازاپراهای معروف او می توان به ایدومنئو ، عروسی فیگارو  و نی سحر آمیز اشاره کرد . چهار سال قبل از تولد موتسارت گونه موسیقایی کنسرتو به حد کمال خود رسیده بود و این مسئله را می توان در آثار آهنگسازان قبل از موتسارت مشاهده کرد والبته  هایدن و موتسارت آن را به کمال رساندند . فرم کنسرتو پیش از کلاسیک که از دوران باروک به ارث رسیده بود با سبکی جدید انطباق یافت . موتسارت با آخرین کنسرتوها که برای ویلن نوشت رومانتیسم را در موسیقی نوید داد   .

درچنین روزی در سال1230میلادی آلبرت کبیر فیلسوف و شیمیدان آلمانی درگذشت. وی درتحقیقات مستمر خود به میل ترکیبی عناصر از مهمترین و عمده ترین مباحث علم شیمی پی برد. آلبرت کبیر به عنوان اولین کشف مهم خود دراین زمینه دریافت که می توان فلز مس را با آرسنیک سفید کرد.

درچنین روزی درسال یازدهم هجری قمری حضرت صدیقه طاهره ( س ) به درجه شهادت نایل آمدند. بنا بر قول اکثرراویان شیعه و سنی حضرت زهرا، صدیقه کبری ( س ) دربیستم جمادی الثانی سال پنجم بعثت، جهان را به حضورخود منورساختند .
حضرت فاطمه زهرا (س) دخترگرامى پیامبراکرم (ص) وخدیجه کبرى، چهارمین دختر پیامبراسلام (ص) است. ایشان ملقب به القاب زیبا و مطهره ای هستند که مشهورترین آنهاعبارتند از: زهرا، صدیقه، طاهره، مبارکه، زکیه، راضیه، مرضیه، محدثه و بتول .
حضرت زهرا(س) بعد از ازدواج با امیرالمومنین على(ع) به عنوان بانویى نمونه برتارک قرون و اعصار درخشید. دختر پیامبر همچنان که درزندگى زناشویى نمونه بود، در اطاعت پروردگارنیزیگانه دهربود. هنگامى که ازکارهاى خانه فراغت مى یافت به تحصیل دانش وعبادت مى پرداخت. امام صادق(ع) از اجداد خویش ازحسن بن على(ع) روایت کرده است : مادرم شبهاى جمعه را تا بامداد درمحراب عبادت مى ایستاد و چون دست به دعا برمى داشت مردان و زنان با ایمان را دعا مى کرد، اما درباره خود چیزى نمى گفت. روزى بدو گفتم : مادر چرا براى خود نیز مانند دیگران دعاى خیرنمى کنى؟ گفت: فرزندم! همسایه مقدم است.
حضرت زهرا(س) همواره بخشى از شب را به عبادت مشغول مى شد. گاه آن قدرنمازهاى شب او طولانى مى شد و بر روى پاهایش مى ایستاد که پایش ورم مى کرد. حسن بصرى متوفاى 110هجرى قمری گوید: هیچ کس درمیان امت از نظرزهد وعبادت و پارسایى از فاطمه(س) والا تر نبود. او درحوزه علم نیزسرآمد دوران بود.  فاطمه(س) ازهمان آغاز، دانش را ازسرچشمه وحى فراگرفت. آن چه را ازاسرارودانشها، پدربراى او بازمى گفت ، على (ع) مى نوشت وفاطمه آنها را گرد می آورد که بعدها به کتابى به نام مصحف فاطمه مشهور شد. اوهمچنین با بیان احکام و معارف اسلام, زنان را به وظایفشان آشنا مى ساخت. فضه خدمتگزار فاطمه (س) ، که ازشاگردان و پرورش یافتگان مکتب اوست درمدت بیست سال جز با آیات قرآن سخنى نگفت و هر گاه قصد بیان مطلبى داشت با آیه اى متناسب از قرآن، منظور خویش را بیان مى کرد. آخرین روزهای حیات رسول خدا (ص )، فاطمه (س) همواره در کنار بستر پیامبر و به دور وجود با برکت او پروانه وار می چرخید و چهره نورانى و ملکوتى پدر را مى نگریست که ازشدت تب عرق مى ریخت. در یکی از آخرین روزها فاطمه در حالى که به پدر نگاه مى کرد به گریه افتاد. پیامبر نتوانست ناآرامى دخترش را تحمل کند و در گوش او سخنى گفت که فاطمه آرام شد و لبخند زد. لبخند زهرا(س) در آن حال شگفت آور بود. از او سوال کردند که رسول خدا(ص) چه رازى را به او فرمود؟ پاسخ داد: تا پدرم زنده است رازش را فاش نمى کنم پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) راز آشکار شد. فاطمه گفت : پدرم به من فرمود: تو نخستین کس از اهل بیت من هستى که به من ملحق مى شوى واز این رو شاد شدم .