فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۱۷ آذر
    • 7 December
    • ٥ جمادي الثانيه

به نوشته مورخان در چنین روزی در سال 1306 میلادی استان  گیلان  در زمان حمله مغول ها به ایران به دست لشگریان  چنگیزخان مغول افتاد و مورد تطاول و غارت این قوم قرار گرفت . چنگیز خان مغول  در سال 616 ه ق پس از شنیدن خبر کشته شدن پانصد تن از تجار مغول به دست خوارزمشاه ایران بر آشفت  و دسته های گوناگون مغول را برای انتقام کشی از ایرانیان به نقاط مختلف ایران فرستاد . مغول ها در ایران فجایع گوناگونی را مرتکب شد ند .

در چنین روزی در سال 1321 ه ش و پس از اشغال نظامی ایران  به دست متفقین کمبود  نان در تهران موجبات ایجاد یک شورش مردمی را رقم زد . پس از پانزده ماه اشغال نظامی ایران توسط متفقین ، شهرهای مختلف ایران دچار فقر و قحطی گسترده ای شد . نرخ تورم بالا و  ارسال غلات  ایران به شوروی سابق  از جمله دلایل این شورش در تهران بود .

درچنین روزی درسال 1332 ه ش نیکسون معاون آیزنهاور، رییس جمهور وقت آمریکا پس ازبه خاک و خون کشیدن دانشجویان در دانشگاه تهران در روز شانزدهم آذر 1332وارد  تهران شد ودر این سفر به د انشگاه تهران رفت وازد ست مسوولان وقت  دکتری افتخاری  در یافت کرد که اتمام خوش خد متی رژیم وابسته ، پس از سرکوب دانشجویان مبارز و ضد امپر یالیسم بود.

درچنین روزی درسال 1310 ه ش و درشب اسراء و معراج رسول مکرم اسلام همایشی اسلامی درمسجد الاقصی بریاست حاج امین حسینی برگزارشد . دراین اجـلاس سید ضیاء الدین طباطبائی نخست وزیروقت ایران ، آیت الله عبدالحسین آل کاشف الغطاء (عراق) و جمع کثیری از علمـاء و روحانیون عرب و مسلمان از جمله شاعر معروف محمد اقبال لاهوری (پاکستان) شرکت داشتند .

درچنین روزی در سال1889میلادی بنز دانشمند آلمانی  نخستین خود روی جهان را  ساخت . این خودرو  با سرعت 12کیلومتر درساعت حرکت می کرد .

درچنین روزی  در سال 1941 نیروی دریایی امپراتوری ژاپن پایگاه ناوگان آمریکا در اقیانوس آرام با نام  پرل هاربر
را به شدت بمباران کرد  . دویست فروند هواپیماهای ژاپنی  ضمن بر خاستن از ناو هواپیمابر  در ساعت های 7 و 53 دقیقه و 8 و 55 دقیقه بامداد با حمله به  این پایگاه  19کشتی جنگی آمریکا را ازبین بردند .  این عملیات زمانی به وقوع پیوست که ژاپنی ها بناچاربا نیروهای آمریکایی برسرمیزمذاکره نشسته بودند. دراین عملیات ارتش  ژاپن همچنین به ممالک آسیای جنوب شرقی هجوم برد و سرزمین های  اندونزی  و جاوه را به اشغال خود در آورد .

درچنین روزی در سال 1431 میلادی هنری پنجم انگلستان  تاج گذاری کرد .

در چنین روزی در سال 1926 میلادی در کارخانه الکترولوکس ، گاز یخچال  اختراع شده و روانه بازار کردند  .

در چنین روزی در سال 1945 میلادی اشعه مایکرو ویو که برای پختن سریع غذا از آن استفاده می شود،  اختراع شد .

در چنین روزی در سال 1971 میلادی لیبی صنعت نفت خود را که بریتیش پترولیوم نام داشت ،  ملی اعلام کرد .

در چنین روزی در سال 1972 سفنیه آپولو 17  بر روی ماه  نشست . این سفینه را آمریکا به فضا پرتاب کرده بود .

در چنین روزی در سال 1980 میلادی ژنرال آنتونیو راملو اینس به عنوان رییس جمهور پرتغال انتخاب شد . مخالفین دست راستی او پس از مرگ نخست وزیر فرانسیکو سا کارینو که  در یک حادثه  هوایی کشته شد  ،  در این کشور اغتشاش به راه انداخته بودند .

در چنین روزی در سال 1995 یک کاوشگر از فضا پیمای گالیلیو وارد جو مشتری شد . این کاوشگر توانست از این محیط قبل از انفجار سفینه ،  پیام هایی را ارسال  دارد .

در چنین روزی در  سال 43 قبل  از میلاد مارکوس تولیوس سیسرو  فیلسوف، خطیب و شاعر روم باستان به دست سربازان مارکوس آنتونیوس در نقطه ای دور از شهر رم کشته شد. او یکی از بزرگترین ادبای روم باستان بوده است . 

در چنین روزی در سال 1542 میلادی مری استوارت ملکه اسکاتلند دیده به جهان گشود . وی بین سالهای 1560 تا 1587 میلادی براین کشور حکومت کرد .

بانسن فیلسوف آلمانی در چنین روزی در سال 1881 میلادی در سن 51 سالگی دار فانی را وداع گفت . "تراژیک به عنوان ولگستز"  عنوان مهمترین اثر اوست .

درچنین روزی در سال1662میلادی بِلز پاسکال ریاضیدان فرانسوی درگذشت.  پاسکال توانست درهجده سالگی ماشین حساب را اختراع کند . او همچنین  یکی از بنیانگذاران علم آمار و احتمالات است .

همه ساله چنین روزی به عنوان روز هواپیمایی  در کشور های مختلف گرامی داشته می شود . بررسی عملکرد "هما" در بخش حمل مسافر در مدت زمانی   (از 11 شهریورتا 10 مهرماه سال جاری)نشان می دهد تعداد 734 هزار و 557 نفر درکل شبکه "هما" حمل شده است که این تعداد در مقایسه با ماه مشابه سال قبل 4/1 درصد کاهش داشته است. اتمام تعطیلات تابستانی و کاهش سفرهای هوایی،را می توان از مهمترین عوامل کاهش مسافر و تعداد پروازها دراین مدت ذکر کرد.همچنین درمدت زمان مذکور تعداد 4 هزار و 791 پرواز انجام شده است که این تعداد درمقایسه با ماه مشابه سال قبل نزدیک به 3 درصد افزایش داشته است. افزایش 2 درصدی پروازهای داخلی و 5/5 درصدی پروازهای بین المللی در این رشد بی تاثیر نبوده است.در بخش بار نیز با انجام 3 پرواز باری مقدار 4 هزار و 87 تن بارحمل شده است که در مقایسه با ماه مشابه سال قبل بیش از 12 درصد رشد داشته است. این افزایش به علت رشد 5 درصدی باربین المللی بوده است.در این مدت یک هزار و 775 تن بار داخلی و 2 هزار و 312 تن بار بین المللی حمل شده است . از مجموع بار بین المللی بیشترین بار (52 درصد) به منطقه اروپا حمل شده است.

در چنین روزی در سال 672 (ه. ق)  مولانا جلال الدین محمد  بلخی شاعر پر آوازه  ایران زمین بدرود حیات گفت . جلال الدین محمد بلخی در ششم ربیع الاول سال 604هجری قمری در شهر بلخ متولد شد. اجدادش  همه از مردم خراسان بودند. پدرش  بهاالدین ولدبن ولد نیز محمد نام داشت و سلطان العلما خوانده می شد. مولانا در هجده سالگی ، در شهر لارنده ، به فرمان پدرش با گوهر خاتون ، دختر خواجه لالای سمرقندی ازدواج کرد. وی در  بیست و چهار سالگی  بنا به وصیت پدر ، دنباله کار او را گرفت و به وعظ و ارشاد پرداخت. دیری نگذشت که سید برهان الدین محقق ترمذی  به روم آمد و جلال الدین از تعالیم و ارشاد او برخوردار شد. شیدایی مولانا زمانی  آغاز شد  که او با شمس تبریزی آشنا گشت . اما شیفتگی مولانا به شمس را عده ای بر نتافتند و به بدگویی از شمس تبریزی مشغول شدند . به سعایت برخی از شاگردان مولانا و همچنین بد رفتاری آنان با شمس ،  شمس از قونیه رفت . پس از رفتن شمس حال مولانا دیگر گون شد و مریدان وشاگردانش  از رفتاری که نسبت به شمس داشتند پشیمان شده و در صدد یافتن  شمس در  دمشق بر آمدند  . شمس پس از حدود پانزده ماه ، روانه قونیه شد .اما این بار نیز با جهل و تعصب عوام روبرو شد و ناگزیر برای همیشه  از قونیه غایب گردید . مولانا پس از جستجوی بسیاردرباره پیرو مراد خود،ازیافتن وی نا امید شد . بسیاری از شعرهای دیوان شمس  در حقیقت گزارش همین روزها و لحظات عاشقی اوست . علاوه بر  غزلیات شمس ، مولانا  مثنوی معنوی را در شش دفتر خلق کرد که یکدوره تفسیر قرآن کریم به نظم است . فیه ما فیه نیز اثر منثور مولانا است. آن عارف نامی سرانجام در  سال 672 ه.ق هنگام غروب آفتاب ،  بدرود حیات گفت. مرگش بر اثر بیماری ناگهانی بود که طبیبان از علاجش درمانده بودند. خرد و کلان  مردم قونیه از هر مذهب ومرامی  در تشییع جنازه او حاضر بودند. مرقد او هم اکنون به زیارتگاهی درقونیه  ترکیه تبدیل شده است . از مکتب عرفانی مولانا با نام "مولویه " یاد می شود که رکن اصلی آن را سماع تشکیل می دهد . پیروان مولانا هر سال در چنین روزی  برمزار وی گرد می آیند و مراسم سماع با شکوه برگزار می کنند و از سراسر جهان برای تماشای این مراسم وحظ معنوی به قونیه می روند .

برنینی مجسمه ساز دوره باروک ایتالیا در چنین روزی در سال 1598 میلادی به دنیا آمد . "ترزا در اکستاسی " عنوان مهمترین اثر اوست .