فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۷ آذر
    • 17 December
    • ١٥ جمادي الثانيه

بنا برروایاتی ، مولانا جلال الدین محمد بلخی درچنین روزی درسال1273میلادی درقونیه درگذشت .جلال الدین محمد بلخی در ششم ربیع الاول سال 604هجری قمری درشهر بلخ متولد شد. اجدادش همه ازمردم خراسان بودند. پدرش بهاالدین ولدبن ولد نیز محمد نام داشت وسلطان العلما خوانده می شد. مولانا درهجده سالگی درشهرلارنده ، به فرمان پدرش با گوهرخاتون دخترخواجه لالای سمرقندی ازدواج کرد. وی در  بیست و چهار سالگی  بنا به وصیت پدر ، دنباله کار او را گرفت و به وعظ و ارشاد پرداخت. دیری نگذشت که سید برهان الدین محقق ترمذی  به روم آمد و جلال الدین از تعالیم و ارشاد او برخوردار شد. شیدایی مولانا زمانی  آغاز شد  که او با شمس تبریزی آشنا گشت . اما شیفتگی مولانا به شمس را عده ای بر نتافتند و به بدگویی از شمس تبریزی مشغول شدند . به سعایت برخی از شاگردان مولانا و همچنین بد رفتاری آنان با شمس ،  شمس از قونیه رفت . پس از رفتن شمس حال مولانا دیگر گون شد و مریدان وشاگردانش  از رفتاری که نسبت به شمس داشتند پشیمان شده و در صدد یافتن  شمس در  دمشق بر آمدند  . شمس پس از حدود پانزده ماه ،  روانه قونیه شد .اما این بار نیز با جهل و تعصب عوام روبرو شد و ناگزیر برای همیشه  از قونیه غایب گردید . مولانا پس از جستجوی بسیاردرباره پیرو مراد خود،ازیافتن وی نا امید شد . بسیاری از شعرهای دیوان شمس  در حقیقت گزارش همین روزها و لحظات عاشقی اوست . علاوه بر  غزلیات شمس ، مولانا  مثنوی معنوی را در شش دفتر خلق کرد که یکدوره تفسیر قرآن کریم به نظم است . فیه ما فیه نیز اثر منثور مولانا است. آن عارف نامی سرانجام در  سال 672 ه.ق هنگام غروب آفتاب ،  بدرود حیات  گفت. مرگش بر اثر بیماری ناگهانی بود که طبیبان از علاجش درمانده بودند. خرد و کلان  مردم قونیه از هر مذهب ومرامی  در تشییع جنازه او حاضر بودند. مرقد او هم اکنون به زیارتگاهی درقونیه  ترکیه تبدیل شده است . از مکتب عرفانی مولانابه "مولویه " یاد می شود که رکن اصلی آن را سماع تشکیل می دهد . پیروان مولانا هر سال در چنین روزی  برمزار وی گرد می آیند و مراسم سماع با شکوه برگزار می کنند و از سراسر جهان برای تماشای این مراسم وحظ معنوی به قونیه می روند .

شهید آیت الله دکتر مفتح از جمله عالمانى است که عمر گرانبهای خود را وقف احیاى معارف اسلامى و نشر فرهنگ اهل بیت (ع) کرد و در موقعیت های مختلف گوناگون به ستیز با جهل ، تباهى و ستم پرداخت . او نماد وحدت میان حوزه دانشگاه است .
محمد در سال 1307 ه ش  در خانه عالم بزرگوار حاج شیخ محمود مفتح  دیده به جهان گشود . وی پس از طی تحصیلات مقدماتی نزد پدر ، در  سال 1322ه  ش به  قم رفت  و در مدرسه دارالشفاء به کسب معارف عالیه پرداخت . محمد  توانست کتب  رسائل ، مکاسب و کفایه را که از امهات کتب حوزوی هستند ،   طى سالهاى 1324 - 1322  ه ش  بیاموزد و در این  مسیر پیشرفت شایانی را از خود نشان دهد .  مفتح در همان زمان در مکتب درسی حضرت  امام خمینی ره حاضر شد و به تحصیل عرفان در محضر آن عارف زمانه پرداخت .آیت  الله مجاهد تبریزى ، آیت الله العظمى بروجردى  ، علامه طباطبائى ،  آیت الله العظمى سید محمد رضا گلپایگانى  ، آیت الله العظمى مرعشى نجفى  ،  آیت الله حاج میرزا ابوالحسن رفیعى اصفهانى و آیت الله سید محمد جحت پرتوى  از دیگر  استادان آن عالم ربانی بودند .مفتح همزمان با تحصیل در  علوم حوزوى موفق شد در رشته الهیات و معارف اسلامى در دانشگاه تهران به تحصیل بپردازد.  وی  با دفاع از پایان نامه خود با نام " حکمت الهى در نهج البلاغه " موفق به در یافت در جه علمی دکترا از این دانشگاه  شد .  ایشان  پس ازآن به تدریس در حوزه های علمیه  و دانشگاه تهران بویژه   در سطوح عالى پرداخت و تدریس کتاب منظومه حاج ملاهادى سبزوارى  در حوزه های علمیه  را در برنامه کاری خود قرار داد .
وى همچنین مدتی در دبیرستان دین و دانش قم به تدریس پرداخت و با همکارى شهید  دکتر بهشتى و حضرت آیة الله خامنه اى ،  کانون اسلامى دانش آموزان و فرهنگیان را در قم تاسیس کرد . در همین دوره آن شهید والامقام نوک تیزحمله خود را  متوجه  ساختار و نهاد رژیم  پهلوی  ساخت و دست به افشاگری درباره جنایات این رژیم سفاک زد . در همین زمان ( سال 1347 ) ساواک  شهید مفتح را از آموزش و پرورش اخراج و به نواحى بد آب و هواى جنوب کشور  تبعید کرد . اما او کسی نبود که با این تهدیدات کنار آید .  وی در سال 1348 پس از پایان  تبعید خواستار ورود به شهر قم شد که از ورود وی به این شهر ممانعت به عمل آوردند و ایشان بقیه عمر را در تهران به مبارزه و تعلیم و تعلم پرداخت . اما سخنرانی های افشاگرانه دکتر مفتح  برای رژیم گران می آمد و از همین رو ایشان  بارها  توسط عمال ساواک  دستگیر و روانه زندان شد . تاسیس جلسات علمى اسلام شناسى ،  همکارى با  شهید بهشتى ، شهید مطهری ،  آیة الله مهدوى کنى و آیت الله سید عبدالکریم موسوى اردبیلى  در  تشکیل  جلسات سخنرانى در مسجد رضوى قم  ، برگزاری جلسات تفسیر قرآن کریم در  مسجد الجواد تهران و برپایی جلسات وعظ و تبلیغ در نقاط مختلف کشور  از دیگر فعالیت های تبلیغی آن عالم ربانی  بود .
در سال 1356 ه ش  شهید مفتح اعلام کرد نماز عید فطر را در زمینهاى قیطریه برپا خواهند کرد  .دکتر  مفتح در خطبه هاى نماز به افشاگرى علیه طاغوت و استکبار و صهیونیست ها پرداخت و نام حضرت امام خمینی ره  را در حضور هزاران نفر جمعیت مسلمان بر زبان جارى ساخت و بر اطاعت از فرامنیش تاکید کرد.
در آستانه پیروزى انقلاب اسلامى و ورود رهبر انقلاب  اسلامی به  ایران ،  با سازماندهى و تدبیر شهید مفتح  ، کمیته استقبال از امام ره  تشکیل شد .
شهید مفتح  که خود محصول دو نوع تفکر حوزوی و دانشگاهی بود سعی وافری را در نزدیک کردن این دو نهاد علمی ایران زمین به انجام رساند . او معتقد بود که دانشگاهیان با فراگیری علوم اسلامی و ایجاد روح زهد و تقوا در میان دانشگاهها می توانند در جهت ایجاد محیطی مهذب که به تربیت متخصصین همت می گمارد ، تلاش کنند . وی همچنین بر این امر تاکید می کرد که حوزویان باید بر علوم روز مسلط شوند و از این طریق در جهت تبلیغ معارف دین الهی   گام بردارند . او حتی اقدام عملى در راه رسیدن به چنین وحدتى را تغییر نظام آموزشى دانشگاه مى دانست . 
دکتر مفتح علیرغم آنکه بیشتر در حوزه عمل فعال بود،  اما از حوزه نظر نیز غافل نبود و توانست در این حوزه کتاب های چندی را به رشته تحریر در آورد .  ترجمه تفسیر مجمع البیان ، حاشیه بر اسفار ملاصدرا ،  روش اندیشه  ،حکمت الهى و نهج البلاغه ، آیات اصول اعتقادى قرآن ، نقش دانشمندان اسلام در پیشرفت علوم  ، ویژگیهاى زعامت و رهبرى از جمله آثار آن شهید والامقام است . سرانجام پس از عمری تحقیق ، تالیف و مبارزه آن عالم ربانی  در صبح روز 27 آذر 1358 ه  ش  در جلو دانشگاه الهیات تهران به دست  گروه منحرف فرقان ترور شد و به در جه رفیع شهادت نایل آمد .

با هدف تبادل نظر میان حوزه ها و دانشگاهها و همچنین با عنایت به این که ضروری است از فرهنگ  حوزه ، دانشگاه ها واز فرهنگ جدید دانشگاه ، حوزه ها آشنا شوند ، چنین روزی به عنوان روز وحدت حوزه و دانشگاه نامگذاری شد . حضرت آیت الله خامنه ای ، مقام معظم رهبری طی سخنانی در این باره فرموده اند :
روز وحدت حوزه ودانشگاه از یادگارهای ارزشمند امام بزرگوار ماست . این مساله هم مثل تدابیر و تصمیم های مهمی که در راه جریان صحیح و اسلامی جامعه ما آن حکیم عالی مقام و آن انسان والا و بصیر مطرح کردند یکی از برکات وجودی ایشان شده و هست و انشاء الله خواهد بود ... وحدت حوزه ودانشگاه که امام به عنوان یک شعار مطرح کردند اغلب از واقعیت تلخی در جامعه ما و یا همه جوامع اسلامی منشا می گرفت  که آن واقعیت تلخ ، ساخته و پرداخته مستقیم و حساب شده دست استعمار بود و آن واقعیت این بود که وقتی استعمارگران نقشه های فتوحات سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خود را طراحی می کردند به یک مانع برخورد می کردند و آن اعتقادات دینی ملت ها بود . وحدت حوزه ودانشگاه  یعنی وحدت در هدف . هدف این است که همه به سمت ایجاد یک جامعه اسلامی پیشرفته مستقل ، جامعه امام ، جامعه پیشاهنگ ، جامعه الگو ، ملت شاهد ، ملتی که مردم دنیا با نگاه به او جرات پیدا کنند تا فکر تحول را در ذهن خودشان بگذرانند و در عملشان پیاده کنند  ، حرکت  نمایند .
(حدیث ولایت ج 6 ص 72 تا  84  ، 28 آذر 1369 )

درچنین روزی درسال 1361 ه ش  پس ازتشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی ، طی مراسمی دردانشگاه تهران، دانشگاهها و مراکز عالی کشور بازگشایی شد. دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور به منظور پاکسازی مراکز علمی از برخی افکار انحرافی و همچنین آرام نمودن فضای سیاسی و ملتهب دانشگاههاکه برخلاف اهداف مردم و انقلاب بود ،  اردیبهشت 1359 تعطیل شد.

درچنین  روزی  درسال  1326  ه ش ،  ابراهیم حکیمی به جای قوام السلطنه  نخست وزیرایران  شد. دردوره  پانزدهم  نشانه ‏های تفرقه و مخالفت با اهداف قوام  روز به روز بیشتر می شد .  سردار فاخر حکمت که از اعضای کمیته مرکزی حزب دموکرات بود و به عنوان رئیس مجلس نیز انتخاب شده بود ، فراکسیون قدرتمند مجلس را تحت تاثیر خود داشت وبه این ترتیب  طرفداران قوام در اقلیت قرار گرفتند و کابینه قوام در خطر سقوط قرار گرفت. در این حال محمد رضا شاه با اطمینان از این که قوام، اکثریت را در مجلس از دست داده، با وزرای کابینه قوام از طریق عواملش مذاکره کرد و آنان استعفای خود را برای شاه فرستادند. با درخواست قوام برای گرفتن رای اعتماد از مجلس، کابینه‏اش رای نیاورد و بدین ترتیب کابینه او در چنین روزی سقوط کرد . قوام که پیش‏بینی چنین امری را نمی‏کرد از ایران خارج شد و مدتی در فرانسه ماندگار شد. پس از او ابراهیم حکیمی کابینه فرمایشی شاه را اداره می کرد . 

در چنین روزی در  سال 1369هجری شمسی  پرونده کنسرسیوم نفتی  به طور قانونی خاتمه یافت  .
دیوان دادگستری بین المللی  لاهه در چنین روزی با صدور رایی ،  قرارداد کنسرسیوم را که  ادامه امتیازنفت ویلیام ناکس دارسی بود ،  مختومه اعلام کرد . این پرونده که بررسی آن مدت ها به طول انجامید ، پس از اتمام ،  مقادیرزیادی از ثروت ملی ایران را  بازگرداند .

در چنین روزی در سال  1650 میلادی نیروهای نظامی  هندوستان که به دستور شاه جهان فرمانروای  هند  ،  به قندهار حمله ور شده بودند از  سربازان ایرانی مستقر در ساخلوی  این شهر شکست خورده ، عقب نشینی کردند .

در چنین روزی در سال 1375 ه ش محمد تقی دانش پژوه نسخه شناس و محقق ایرانی دار فانی را وداع گفت. وی متولد سال  1290 ه ش است .

در چنین روزی در سال 1379 ه ش استاد محمد شیر خدایی چشم از جهان فرو بست . وی نوازنده قره نی و سازنده تصانیف موسیقی سنتی ایرانی بود . او متولد سال 1305 ه ش است .

در چنین روزی در سال 1998 میلادی آمریکا و انگلستان به تلافی اخراج هیات بازرسان تلسیحاتی سازمان ملل متحد از عراق مناطق مختلف این  کشور را به شدت بمباران کردند .

بوتان کشوری است در دامنه جنوبی کوههای هیمالیای شرقی بین چین و هند . نژاد مردم این کشور زرد است و هفتاد در صد آنان بودایی و بقیه هندو هستند. مردم  بوتان به زبان تبتی سخن می گویند . نوع حکومت این کشور مشروطه سلطنتی است . از سال 1907 میلادی ،  این کشور طبق معاهده سال 1910 تحت الحمایه بریتانیا بود . این کشور در سال 1949 میلادی به کمک هند به استقلال  رسید و در 21 سپتامبر سال 1971 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .

در چنین روزی در سال 1777 میلادی فرانسه استقلال آمریکارا به رسمیت شناخت .

در چنین روزی در سال 1973 میلادی   مردم شهر رم در فرودگاه این کشور به هنگام ربودن یک هواپیمای آلمانی مورد هجوم قرار گرفتند که در نتیجه آن سی و یک نفر کشته شدند . 

در چنین روزی در سال 1978 میلادی  سازمان اوپک تصمیم گرفت که قیمت نفت را تا سال 1979  چهارده و نیم در صد افزایش دهد .

درچنین روزی درسال 1830 میلادی سیمون بولیوارقهرمان و آزادیخواه آمریکای جنوبی در کلمبیا درگذشت . سیمون بولیوار بزرگترین مبارز و قهرمان آزادی آمریکای جنوبی در کاراکاس به دنیا آمد . او به رهبری میراندا در شکل گیری نخستین دولت جمهوری ونزوئلا که کمی بعد سرنگون شد  ، شرکت جست . ولی بالاخره با تلاش فراوان کلمبیا ، ونزوئلا و اکوادور را آزاد ساخت  و جمهوری بزرگ کلمبیا را تشکیل داد . همه ساله چنین روزی در ونزوئلا  به عنوان  روز بولیوار گرامی داشته می شود . هوگو چاووز ، رییس جمهوری کنونی ونزوئلا نیز خود را پیرو بولیوار می داند .

در چنین روزی در سال 1819 میلادی کلمبیا به استقلال دست یافت . کلمبیا کشوری است در منطقه استوایی شمال آمریکای جنوبی ، بین پاناما و برزیل در ساحل دریایی کاراییب و اقیانوس کبیر . نژاد مردم این کشور سفید ، سیاه ، سرخ و دو رگه است  . زبان رایج میان اهالی این سرزمین اسپانیولی است  و مذهب اکثریت مردم این کشور مسیحیت کاتولیک است . نوع حکومت این کشور جمهوری است . کلمبیا در سال 1945 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد در آمد .

درچنین روزی در سال 1914 میلاد ی  و در اثنای جنگ جهانی اول،  انگلستان ، مصر را به عنوان کشور تحت الحمایه خود اعلام کرد .

در چنین روزی در سال 1903میلادی ،  نخستین هواپيمای موتوردار جهان به دست  برادران رایت ساخته و با موفقیت آزمایش شد . این هواپیما  نزدیک به یک دقیقه درآسمان پرواز کرد. این دو ابتدا هواپیمای گلایدر ( بی موتور ) را آزمایش کرده بودند . همه ساله چنین روزی به عنوان روز برادران رایت در آمریکا گرامی داشته می شود .

در چنین روزی در سال 1986 نام داوینا تامپسون به عنوان نخستین فرد گیرنده عضو در تاریخ ثبت شد . در یک عمل جراحی  شش ، قلب و کبد فرد دیگری به وی پیوند زده  شد

در چنین روزی در سال 1996 میلادی مبارزان پرویی صدها نفر از  مردم را در سفارت ژاپن در لیما گروگان گرفتند . این ماجرا در 22 آوریل 1997 با یک حمله کماندویی که به مرگ تمامی شورشیان انجامید ،  خاتمه یافت .

در چنین روزی در  سال 1961 منطقه  "گوا" ی هند به عنوان آخرین منطقه تحت اشغال  پرتغالی ها ، به همت ارتش هند از چنگال استعمارگران پرتغالی  خارج  شد .

در چنین روزی در سال 1718 میلادی  انگلستان علیه اسپانیا اعلام جنگ کرد .  دلیل این اعلان جنگ پس از  تشکیل اتحادیه مربع در اروپا ،  جلوگیری از کشورگشایی های  اسپانیا بود .

در چنین روزی در سال 1830 میلادی گنکور نویسنده فرانسوی متولد شد . " ژرمینی "  عنوان مهمترین اثر اوست . امروزه   یکی از مهمترین جوایز ادبی فرانسه و جهان به نام او نامگذاری شده است . گنکور را واضع مکتب امپرسیونیسم در داستان نویسی دانسته اند .  آکادمی گنکور که این جایزه را اعطاء می‌کند در سال 1903 به وسیله ژول و ادموند دو گنکور تاسیس شده است .

کالدول نویسنده مشهور انگلیسی در چنین روزی در سال 1903 میلادی متولد شد ." جاده تنباکو" و" زمین خدا " عناوین مهمترین آثار اویند . وی پس ازطی تحصیات مقدماتی  و همچنین تحصیل در دانشگاه های پنسیلوانیا و ویرجینیا دست به کار های مختلفی زد و نهایتا  نگارش داستانهایی متفاوت را انتخاب کرد .  "غوغای ژوئیه" ، "آفتاب جنوبی"، "خانه ای در کوهستان" ،" راه های جنوب" ، " اسمش را تجربه بگذار"،"  بازی" ، " سرزمین آمریکا" ، " مکانی به نام استرویل" ، " زمین حزن آور" ، "در سرتاسر شب"  و"  شمال دانوب " از جمله مهمترین آثار اویند . او در این آثار جامعه آمریکا را به مسخره می گیرد و در بسیاری موارد فرهنگ اشراف را مورد استهزاء قرار می دهد .