فهرست مناسبتها با جزئیات

    • ۲۰ مهر
    • 11 October
    • ٧ ربيع الثاني

حافظ علیه الرحمه در فاصله سالـهـای 712 تا 727 هـجری شمسی  در  شیراز  به دنیا آمد . نامش را   در زمان تولد  شمس الدین محـمد نهادند و تخلص او بعدها به دلیل اینکه قـرآن را از بر می خواند حافظ شد .   پدرش  بـها الدین نام دارد . به گفته بر خی تاریخ نویسان او دو برادر بزرگـتر از خـود داشت .  حافظ در دهـهً سوم عـمرش با  معـشوقه اش شاخ نـبات  ازدواج کرد و حاصل این ازدواج یک فرزند شد . وی در جـوانی  با شنـیدن تـلاوت آیات قرآن بوسیله پـدرش، آنها  را به خاطر می سپرد و آثار  بسیاری از  بزرگـان ادب  روز گار همچون  سعـدی، عـطار، نظامی و مولوی را حـفظ می کرد . بعـد از مرگ پـدر، حافظ به اتـفاق مادر، نزد عـموی خود رفـتـند. وی  مدتی در پرده دوزی و خـمیرگـیری در نانوایی به کار مشغـول شد. آن شاعر فرزانه  در بـیست تا سی سالگـی  در دربار شاه ابواسحـاق ایـنجو حـضور یافت و آوازه شهـرتـش شیـراز را فرا گـرفت. اینجو که خـود اهـل ذوق و شعـر بود، مـقام حافظ را بسیار  گرامی می داشت و حافظ نیز مدح او را می گـفت. امیر مبارزالدین محـمد با شکـست ابواسحـاق به قدرت رسید و حافظ را از مقام و منـصبـش برکـنار و از تدریس عـلوم قـرآنی نیز محـروم کـرد. در این دوره حافظ به سرودن اشعـار اعـتراض آمیز سیاسی روی آورد.  در سی و هـشت سالگـی حافظ  ، شاه شجاع پـسر مبارزالدین محـمد، پدرش را خـلع کـرد و دوباره حافظ را به مقام و مرتـبت پـیشین خـود بازگـرداند. حافظ کـه از تجـربه ً روزگار عـبرت گـرفته بود، به سرودن اشعـار روحـانی و اخـلاقی روی آورد. در  اوایل 40 سالگـی وی عـلیرغـم مقام و جایگـاهـش در دربار شاه شجـاع ، از حق گـویی و انصاف بدور نبود و بدلیل صراحت و حق طلبی گاه به دردسر می افـتاد. وی زیباترین و نغز ترین اشعار فارسی را در طول تاریخ ادبیات ایران زمین سروده است .دیوان او حاوی 500 غـزل، 42 رباعـی، و تعـداد نامحـدودی قـصیده است کـه در عـرض مدت 50 سال سروده شده است. حافظ هـر آن گـاه که حـالتی روحـانی به او دست می داد، به سرودن شعـر می پرداخت و به هـمین عـلت گاه در طول یک سال بیشتر از 10 غـزل نمی سرود. تدوین و جمع آوری دیوان حافظ؛  حافظ خود هـیچـگاه به فـکـر تدوین و جـمع آوری اشعار خـود نبود. دیوان او برای نخستین بار در سال 789 هـجری شمسی بوسیله محـمد گـل اندام، 22 سال بعـد از وفات حافظ گـردآوری شد.  حافظ به سال 791 در سن 69 سالگـی در شیراز درگـذشت. جسد او را در باغ مصلی، در کـنار نهـر رکن آباد شیراز به خـاک سپـردند، محـلی که امروزه به نام حافظیه خـوانده می شود.


در چنین روزی در سال 1359 ه ش  درگیریها دربندر گمرک خرمشهر ادامه یافت . همچنین ستاد مشترک ارتش در این روز با توصیف وضعیت آرایش نیروهای نظامی دشمن بعثی اعلام کرد : " نیروهای عراقی که از کارون عبور کرده اند ، به سه شاخه تقسیم شده اند ، یک شاخه قصد حمله و محاصره اهواز وشاخه دیگر قصد محاصره و حمله به آبادان را دارند ، ضمنا شاخه ای از طریق دزفول حمله کرده که قصد قطع راه ارتباطی اهواز و مناطق دیگر را دارد . در همین روز سپاه اهواز گزارش داد  هویزه در دست نیروهای خودی است ، ولی دچار کمبود نیرو ست و نیاز به تقویت دارد . از سوی دیگر سایتهای 4 و 5 واقع در نزدیکی رودخانه کرخه و حوالی سه راهی دهلران - اندیمشک - اهواز در دست دشمن است .

در چنین روزی در سال 1357 ه ش زندانیان سیاسی در زندانهای رژیم پهلوی بزرگترین اعتصاب سیاسی را به راه انداختند .


 در چنین روزی در سال 1357 ه ش حاج شیخ احمد کافی عارف و سرباز واقعی و شیدای امام زمان ع  به طرز مشکوکی دار فانی را وداع گفت . شیخ احمد کافی از عشاق امام زمان ع با بر پایی جلسات وعظ و نصیحت در مهدیه تهران در قبل  از انقلاب اسلامی سهم ویژه ای در آگاهی نسل جوان آن دوره از شخصیت و رفتار و افکار ائمه هدی ایفا کردند .

سطح زمین همواره دستخوش فرآیندهایی است که دائما شکل آنرا تغییر می دهند و بشر امروز همواره  از هزاران سال قبل،  خود را با انواع مختلف شرایط جغرافیایی و آب و هوایی موجود بر روی کره زمین سازگار کرده است . اما رشد بی رویه جمعیت ، منجر به استفاده بیشتری  از منابع زیر زمینی شده  و پیشرفت علم و تکنولوژی که به منظور استفاده نوع بشراز این منابع  صورت می گیرد این مکان را بیش از پیش در معرض خطر قرار داده است .اما پیش از آنکه در باره خطرات انسان بر محیط طبیعی سخن بگوییم باید از  خساراتی که محیط بر روی زندگی انسان وارد می کند سخن گفت . بی  شک یکی از مهمترین خساراتی که بشر به واسطه این دست درازی به طبیعت متحمل می شود، افزایش وقوع برخی از بلایای طبیعی است. به طور متوسط در اثر بلایای طبیعی هر ساله 335 هزار نفر کشته و 36 میلیارد دلار خسارات اقتصادی وارد می گردد. همچنین  95در صد  از کشته شدگان مربوط به کشورهای در حال توسعه و 75در صد از خسارات اقتصادی  مربوط به کشورهای پیشرفته است . طبق مطالعات انجام شده توسط یک سازمان بین المللی  کشورهای در حال توسعه چه از نظر جانی و چه از نظر اقتصادی به طور نسبی درصد خسارت بیشتری را متحمل می گردند. این مطلب لزوم مدیریت صحیح بلایای طبیعی را در این کشورها به اثبات می رساند


درچنین روزی در سال1899میلادی  جنگ میان بوئرها  و انگلیسی ها آغازشد. این جنگ  در سال 1902 میلادی جنگ بوئرها میان بوئرهای  آفریقای جنوبی ونیرو های بریتانیا با انعقاد معاهده ویرنیجینگ پایان یافت . بوئر ها کشاورزان هلندی ای بودند که از سال 1652 به جنوب آفریقا مهاجرت کرده و در آنجا ساکن شده بودند . در سال 1899 انگلیس به بهانه این که بوئرها اجازه نمی دهند انگلیسی ها در آفریقای جنوبی به امر معدن داری بپردازند برای سرکوبی آنها وارد عمل شد .

بلیچر شاعر  و داستان نویس دانمارکی در چنین روزی در سال 1782 میلادی به دنیا آمد .

موریاک  نویسنده فرانسوی در چنین روزی در سال  1885 میلادی به دنیا آمد . وی شاعر و نمایشنامه نویس نیز بود . او در سال 1952 میلادی جایزه نوبل را از آن خود کرد .  پدرش مالک زمین های فراوان و شخص ثروتمندی بود. وی نویسندگی را از همان اوان جوانی آغاز کرد و از مدرسه بوردو و کالج کاندران ماریان فارغ التحصیل گردید. نخستین کارهای ادبی وی با کتاب" دست ها به حالت دعا" آغاز گشت و بعد از این چند داستان دیگر نوشت که چندان شهرتی نیافت اما در سال 1925 بود که به خاطر تحریر داستان معروف و بی نظیر صحرای عشق شهرت جهانی یافت. از میان آثار او می توان شعر نارنج، گمشده و کودکی در زنجیر، را نام برد.

یاکوبسن زبانشناس روس و محقق زبان اسلاوی  در چنین روزی در سال 1896 میلادی به دنیا آمد . پایه های زبان عنوان مهمترین اثر علمی اوست . یاکوبسن  دانشمندی است که توانسته است در زمینه های مختلف  دانش زبانشناسی و به ویژه نشانه شناسی تحقیقات گسترده ای را  انجام دهد . او با بسط و توسعه نگرش نقد  فرمگرا،  نقد فرمالیستی روسیه را در میان جهان ادبیات معرفی کرد .

لئونارد نویسنده آمریکایی در چنین روزی در سال 1925 میلادی به دنیا آمد . آقای ماژستیک عنوان مهمترین اثر داستانی اوست .

درچنین روزی در سال1948میلادی  سرگئی میخائیلوویچ آیزنشتاین کارگردان و منتقد برجسته روس  درگذشت.وی به  سال 1898 میلادی  به دنیا آمد . در سال 1925 میلادی فیلم رزمناور پوتمکین آیزنشتاین برای نخستین بار در مسکو به نمایش در آمد . این فیلم که یکی از فیلمهای پرآوازه تاریخ سینماست ، به نوعی بیانگر تز سوسیالیسم است . پس از تقطیع بخش های  مختلف این فیلم می توان در یافت که هر سکانس  تولید تز برای سکانس بعدی می کند و سکانس بعدی خود آنتی تزی  برای این معناست که نتیجتا منجر به تولید سنتز می شود . این سنتز خود تز برای آنتی تز ثانوی است .  اکتبر، پایان زندگی و کهنه ونو از دیگر آثار مشهور اویند .


درچنین روزی در سال 1307 هجری قمری  شاه قاجار امتیاز ساخت  راه آهن تهران ـجنوب را به یحیی خان مشیرالدوله واگذار کرد . مدتی نگذشت و تنها به فاصله چند رو ز، امتیاز یادشده  سرانجام کمپانی لینچ انگلیسی اعطا گردید . مردم غیور ایران با پی بردن به واقعیت ،  نسبت به این وقاحت سکوت اختیار نکردند و با اتخاذ مواضع شدید ، شاه را مجبور به لغوامتیاز یاد شده کردند .